Orbán apjának cége akár 60–70 százalékkal túlárazza a termékeit

  • narancs.hu
  • 2020. december 16.

Belpol

A Dolomit Kft. ennek ellenére rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak.

Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban, akár 60–70-százalékkal magasabb áron árulja termékeit, mint versenytársai – írja a piacon végzett kutatások alapján a Direkt36.

A cég ennek ellenére rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak is, vagyis a piaci átlagnál drágábban kínált termékekért közpénzt is kap. Tavalyi bevételének közel 45 százaléka volt profit.

A lap a kutatást a Dolomit Kft. hivatalos árlistájára alapozta. Bár ezt a listát az interneten nem teszik közzé, a cég portájánál lévő szórólapállványra több példányt is kiraktak belőle. Ezekből vettek el egyet Direkt36 munkatársai, amikor novemberben Gántra utaztak, hogy megpróbálják megkérdezni Orbán Győzőt az állami megrendeléseiről. Ám az idősebb Orbán csak annyit közölt az újságíróval, hogy fogy a türelme.

Több piaci szereplő árait is megnézte a lap. Az összehasonlításhoz a csatornázási munkákhoz felhasznált aknamagasító elemet, más néven aknagyűrűt választották, amely mindegyik cég kínálatában megtalálható különböző méretekben. Az összehasonlításból kiderült, hogy jelenleg Orbán apjának cége árulja a legdrágábban ezeket az építőanyagokat: méghozzá versenytársainál 19–72 százalékkal magasabb áron.

Az aknagyűrűk mellett persze más típusú betonterméket is árul a Dolomit Kft. Ezek között vannak olyanok, amelyek más cégek árlistáján nem szerepelnek, de több olyan termék is (például különböző méretű aknafenék- és aknaszűkítő elemek, szintbeállító gyűrűk), amelyek jóval alacsonyabb áron valamely versenytárs kínálatában is megtalálhatók. A Direkt36 megkereste a témával idősebb Orbán Győzőt és a miniszterelnök hivatalát is, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

(Direkt36)

Figyelmébe ajánljuk