Orbán Balázs nem aggódik, még bőven lesz alkalmuk megvétózni Ukrajna EU-csatlakozását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 17.

Belpol

A miniszterelnök tanácsadója az állami rádióban azt mondta: a legvégén a magyar parlamentnek is ki kell mondania a döntő szót.

Az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország egyértelműen jelezte, hogy nem ért egyet Ukrajna csatlakozásával – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth Rádióban azután, hogy főnöke Olaf Scholz utasítására kiment kávézni és vécézni a szavazás idején. Orbán Balázs szerint a huszonhat tagállam viszont ragaszkodott ahhoz, hogy egy pozitív jelzést kell küldeni Ukrajnának, továbbá arra hívták fel a figyelmet, hogy a csatlakozási tárgyalások hosszú időt vesznek igénybe.

A tanácsadó nem aggódik:

számításai szerint legalább 75 olyan pont van még, amelyben egyhangú döntéshozatalra van szükség,

tehát Magyarország hozzájárulása nélkül a folyamat nem tud továbbmenni, illetve a legvégén a magyar parlamentnek is ki kell mondania a döntő szót.

Orbán Balázs arról beszélt, hogy az EU meghatározott még a korábbi, tagjelölti státusz megadására hét feltételt, amelyek közül az Európai Bizottság értékelése szerint is csak négyet teljesít Ukrajna, Magyarország szerint pedig egyik sem teljesült, így időszerűtlennek nevezte a csatlakozási tárgyalások következő fázisba léptetését. (Az EU-csatlakozás szerény becslések szerint is évtizedes távlatban lehet, ezt azonban nem emelte ki Orbán Balázs.)

A miniszterelnök tanácsadója azt mondta, az uniós költségvetés ügyében Magyarország kiinduló álláspontja az, hogy nincs szükség az EU költségvetésének módosítására. „Magyarország kész az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra, de vannak feltételeink” - jelezte Orbán. Ezek között említette, hogy egyrészt „a magyar emberek pénzét nem lehet Ukrajnának odaadni, másrészt Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban le kell folytatni egy stratégiai vitát, hiszen az eddigi stratégia megbukott.”

Ukrajna támogatásával kapcsolatban Magyarországnak vannak feltételei, ha azt az unió a költségvetésen belül szeretné megoldani. Ilyen például, hogy a támogatás legfeljebb egy évre szólhat, és a jogtalanul visszatartott források kapcsán tehernövekedést nem tud Magyarország vállalni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk