Orbán elégedetlen a kormánypárti médiával, szeptembertől nagy változtatásokra készül

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 27.

Belpol

Médiaholding épül.

A 444.hu számolt be arról, hogy szeptembertől nagy változások jönnek a kormánypárti médiabirodalomban. Véget érnek a párhuzamos tulajdonlások, és elvileg egy óriási médiaholdingba tömörülnek a kormányközeli lapok, rádiók és tévécsatornák.

A változásra a portál szerint azért van szükség, mert a politikai vezetés elégedetlen a külön-külön kézbe utalt médiumok menedzselésével, egy forrás arról beszélt, hogy Orbán Viktornak elege van abból, hogy „egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont”.

false

 

Fotó: MTI/Veres Nándor

A holding szakmai munkáját Liszkay Gábor, a Mediaworks elnöke felügyeli majd, aki a HírTv átvételét is vezényelte, a holding vezérigazgatója pedig Vasziliy Miklós, az MTVA vezére lehet, akivel Orbán állítólag már egyeztetett is. A Média Fundamentum alá kerül be a jelenlegi legnagyobb fideszes médiavállalat, az összes megyei napilap mellett a Nemzeti Sportot és számos bulvármagazint is kiadó Mediaworks, és a frissen megszerzett Simicska-birodalom, illetve ami maradt belőle: a Hír TV, és a hírek szerint hamarosan újjáinduló Magyar Nemzet kiadói joga. De a 444.hu szerint beolvadhat ide az Origo, az Echo Tv, a Karc FM és a Vajna-féle Retro Rádió.

Kérdéses ugyanakkor a TV2, a Bors és a Rádió sorsa, viszont a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Lokál, Lokál Extra és a 888.hu megúszhatja a beolvasztást. Schmidt Mária lapja, a Figyelő ugyanakkor nem foglalkoztatja különösebben a médiaholding jövőbeli vezetőit, az alig 2000 ezer példányban eladott hetilapról azt mondták a portálnak a projekt szervezői, hogy nem tekintik relevánsnak: „jöhet is, maradhat is”.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.