Orbán „eltűnésre ítéltetett” népekről beszélt, akiknek most teljesedik be a sorsuk

  • narancs.hu
  • 2023. január 22.

Belpol

Ökumenikus istentisztelet a magyar kultúra napján: Kis-Magyarország, abcúg brüsszeli bürokraták, nem térdelünk futballpályán, és hajrá magyarok.

Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából Szatmárcsekén, ahol 200 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc költő (1790–1838) befejezte a Himnuszt.

A kormányfő a Telex által is közölt videó tanúsága szerint azzal kezdte beszédét, hogy felidézte, öt nappal ezelőtt énekelte legutóbb a Himnuszt, Losoncon, Duray Miklós felvidéki magyar politikus ravatalánál: „magyarok a Kárpát-medence minden szegletéből, leginkább persze a Felvidékről és Kis-Magyarországról. Álltunk és énekeltük, nem búcsú gyanánt, nem azért, hogy elköszönjünk a barátunktól. Azért énekeltük, hogy fel- és beemeljük őt az örökkévalóságba, beemeljük őt a magyarok panteonjába.”

A miniszterelnöki beszéd szólt arról, hogy a Himnusz összesűrítve mutatja meg, mi teszi a magyarságot magyarrá, és bár ez imádság, fohász, „mégsem térdepelve, leszegett fejjel énekelve, hanem egyenesen, rendíthetetlenül állva, szinte szilajul, mindig felemelt fejjel.” 

A Himnusz arra emlékezteti a magyarokat, hogy mint minden keresztény népnek, jó oka van a bűnbánatra. A miniszterelnök felteszi a kérdést, mihez kezdjünk számos hibánkkal, fogyatékosságunkkal:  „térdeljünk le a focipálya közepén, döntsük le nagy elődeink szobrait vagy tagadjuk meg és töröljük el ezer éves kultúránkat? Hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják ás átírják a magyarok történelmét?”

Nem.

Orbán Viktor szerint Kölcsey világosan leírta, hogy „megbűnhődte már e a nép a múltat s jövendőt”. Ez nem menlevél, bónusz újabb bűnök elkövetésére, csak annyit jelent, hogy kiérdemeltük a megmaradást: 

„most is vannak olyan népek, amelyek eltűnésre ítéltettek, és ez éppen most teljesedik be rajtuk”. 

Harminc évvel ezelőtt azt gondolta Orbán Viktor, hogy a magyarság a szabadság és a függetlenség iránti vágyával érdemelte ki a megmaradást. Most ezt azzal egészíti ki, hogy minden szabadságharcunkat azért vívtuk, hogy azok maradhassunk, akik vagyunk.

„Az oszmánok meg akarták mondani, ki az igazhitű, a Habsburgok, hogy ki a jó keresztény, a németek, hogy kivel élhetünk együtt és kivel nem. A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak kalapálni minket a divatjamúltnak nevezett magyar formánk helyett” – mondta a miniszterelnök.

Beszélt az Ukrajna elleni orosz háborúról, csapdába csaló szirénhangokról, amelyek azt mondják, hogy a történelem jó oldalára kell állnunk, de mi azért akarunk „békét és tűzszünetet”, mert nekünk a történelem magyar oldalán kell állnunk.

Beszédét azzal zárta: „A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok.”

 

Leadkép: Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az ökumenikus istentiszteletre a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk