Turistaadót kell fizetni a Lupa Beach belépődíja mellé

  • narancs.hu
  • 2023. január 22.

Belpol

A budakalászi önkormányzat az egynapos turistáktól remél némi bevételt. 

Kétszáz forint látogatói díjat kell fizetniük azoknak, akik a Lupa Beach miatt ruccannak ki Budakalászra, írja a 444.hu. A képviselőtestület tavaly november 30-án szavazta meg azt a rendeletet, amely szerint belépőjegyenként kétszáz forint települési adót kell fizetniük a vendégeknek. A települési adó azokat érinti, akik sport, rekreációs, turisztikai, illetve szabadidő eltöltése céljából keresik fel a Budakalász területén található tavakat, és ott valamelyik szolgáltatónál belépőjegyet váltanak. MIvel az Omszki-tóban nem lehet fürdeni, ezért kizárásos alapon csak a Lupa marad, ahol ez az adó egyáltalán felmerül.

A döntés hátterében egyrészt az áll, hogy az önkormányzat be akarja valahogy foltozni a költségvetésében keletkezett lyukakat. Másrészt az idegenforgalomból közvetlenül is szeretnének némi hasznot húzni - a szolgáltatók által fizetett iparűzési adón túl. Budakalászon nincs sok ottalvós turista, ezért nincs idegenforgalmi adó, ám az egynapos vendégek jelentős forgalmat generálnak. Őket célozta meg a települési adó.

Velence már tervezett hasonlót, a városban jelenleg is vita tárgya, hogy lehet-e belépési díjat szedni a turistáktól. Ott a tervek három euróról szóltak, ami azért jóval több, mint kétszáz forint. A Lupa Beach legjobb évében 150-170 ezer látogatót vonzott, az idén viszont csak 80 ezer fővel számol az üzemeltető cég Gerendai Károly, a strandot üzemeltető cég tulajdonosa. Ez 16 millió forint adóbevételt jelentene.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.