Orbán: Februárban nemzeti konzultáció lesz az ország újranyitásáról

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. február 4.

Belpol

A miniszterelnök szerint húsvétkor "már szabadabb életünk lehet".

Február közepén online formában nemzeti konzultációt indít a kormány az újranyitás kérdéseiről - jelentette be Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján. "A vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg az új gazdasági időszakot" - mondta Orbán, aki a fórumon elsősorban a gazdaság újraindításáról és gazdaságvédelemről beszélt. 

A kormányfő szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások rendszere stabil. Míg a nyugat-európai válságkezelés időszakos lazításokból és időszakos megszorításokból állt, addig a magyar rendszer - a nyári nemzeti konzultációnak megfelelően - a közösen kialakított korlátozásokra épül november óta - tette hozzá.

Ha lebonyolítja a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások alóli "nyitásról" a februári nemzeti konzultációt, akkor "döntések születhetnek március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét". 

"Akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint amilyen a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat" 

- mondta Orbán.

Arról is beszélt, hogy a kormány szerdán döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről.  Eszerint a magyar kormány tíz évre tízmillió forint erejéig 0 százalékos hitelt nyújt annak, aki nem tud élni a gazdaság újraindításának lehetőségével. Ezt a hitelt három év után kell majd törleszteni, moratóriummal indul.

(MTI/Telex)

Figyelmébe ajánljuk