Orbán Győző: "Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem"

  • narancs.hu
  • 2020.11.24 11:25

Belpol

A Direkt36 újságírója szeretett volna beszélni a miniszterelnök apjával, aki viszont nem szeretett volna vele beszélni.

A Direkt36 hosszú évek óta foglalkozik Orbán Győző cégének, a Dolomit Kft. állami munkáival, legutóbb közel százezer oldalnyi projektdokumentumot pereltek ki, amiben többek között olyan információkra bukkantak, mint hogy az idősebb Orbán cégétől szállítottak követ az M4-es autóút építéséhez. Vagy arra, hogy az M3-as autópálya építéséhez betonelemeket, a Budapest-Székesfehérvár közötti vasútfelújításhoz zúzott követ szállított a cég, írja a lap.

A lap minden cikk megjelenése előtt megkereste Orbán apját emailen és telefonon, de kérdéseikre választ nem kaptak, így úgy döntöttek, személyesen mennek el Gántra.

Két kérdést szerettek volna feltenni Orbán Győzőnek. Azt, hogy:

  • Mely állami projektekhez szállított építőanyagot, és ezért mennyi közpénzt kapott?
  • Mit szól mindehhez Orbán Viktor, aki korábban ellenezte, hogy édesapjának cége állami munkákban vegyen részt?

A lap munkatársai be is jutottak a gánti bányacég portáján, Orbán Győző viszont arra kérte őket, távozzanak, mert a koronavírus miatt senkit sem fogadnak.

Kifelé menet az újságírók megálltak a cég udvarán pár percre, amikor az idősebb Orbán újra megjelent, hogy elküldje őket.

Orbán Győző (OGY): Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.

Zöldi Blanka (ZB): Közügyekről szeretnénk kérdezni, azzal kapcsolatban, hogy...

OGY: Nem érdekel.

ZB: Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy nem tartja jónak, ha ön állami beruházásokban vesz részt.

OGY: Drága... Jó idő van, gyönyörű idő van, erről beszélhetünk. Kőbányában, sajnos, ha eső van, akkor az rossz időnek számít. Ha süt a nap, akkor nekünk is jó időnk van. Viszontlátásra.

ZB: Esetleg itt a jó időben körbenézhetünk a kőbányában?

OGY: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (...) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvan éves embert. Viszontlátásra.

ZB: Nem zaklatni szeretném, hanem közügyekről kérdezni.

OGY: Zaklat, zaklat, szó szerint zaklat. Tessék elmenni.

Majd a bányacég egyik dolgozója videózni kezdte a lap munkatársait és Orbán Győző is készített róluk egy-egy fotót.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.