Tovább szigorítaná a Fidesz az országos listaállítás feltételeit

  • narancs.hu
  • 2020. november 24.

Belpol

Volner János gondolt egyet és beadott egy módosítót, a Fidesz pedig támogatta.

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit – írja a Telex Sebián-Petrovszki Lászlóra hivatkozva. A DK országgyűlési képviselője, a bizottság tagja arról tájékoztatta a lapot, hogy a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Volner János javaslata arról szól, hogy a jövőben a választásokon csak az a párt állíthat pártlistát, amelyik

legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez pedig nem jelent mást, mint hogy - ha megszavazza a parlament a módosítást - az ellenzéki pártoknak nem lesz lehetőségük külön listán indulni a következő, 2022-es országgyűlési választáson.

Ahogy arról mi is írtunk, az Alaptörvény kilencedik módosításának benyújtása és a veszélyhelyzeti rendeletek kihirdetése után a kormánynak még a választási törvényt érintő előterjesztésre is maradt ideje. November 12-én úgy állt a dolog, hogy 27-ről 50-re emelik az országos listaállításhoz szükséges egyéni jelöltek számát (az indoklás szerint a kamupártok elleni fellépésként).

Arról, hogy mindez hogyan befolyásolja ez az ellenzéki összefogást, itt olvashatnak bővebben.

Mi a fenét akarhat a Fidesz a választási törvény módosításával?

Tényleg korlátozzák az ellenzék mozgásterét, de nem látszik tisztán, mit remélnek ettől. Az Alaptörvény kilencedik módosításának benyújtása és a veszélyhelyzeti rendeletek kihirdetése után a kormánynak kedd éjjel még a választási törvényt érintő előterjesztésre is maradt ideje. A 38 oldalas módosítási javaslat legfontosabb újdonsága, hogy 27-ről 50-re emeli az országos listaállításhoz szükséges egyéni jelöltek számát (az indoklás szerint a kamupártok elleni fellépésként).

Figyelmébe ajánljuk