Orbán hazudott, nem vitte szőnyegre a vírust – így reagált az ellenzék a szigorításokra

  • narancs.hu
  • 2021.03.04 15:27

Belpol

Karácsony Gergely szerint megszületett az egyedüli helyes döntés, a Momentum és a DK a kaszinók bezárását követeli. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy hétfőtől két hétre lényegében bezárja az országot a kormány. Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig, az üzletek, edzőtermek hétfőtől március 22-ig zárnak be, és a magánegészségügy kivételével minden szolgáltatás szünetel ugyaneddig. A döntésre az ellenzék is reagált. 

 

DK: „A kormány arra ügyel, hogy a számukra fontos dolgok üzemeljenek”

„Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető  miniszter csütörtöki bejelentése ismét azt mutatja, a járványügyi intézkedések kapcsán is arra ügyel a kormány, hogy a számukra fontos dolgok azért működjenek, ha minden mást le is kell állítani. Egy szó nem hangzott el arról, hogy bezárják-e a kaszinókat, szüneteltetik-e a miséket, istentiszteleteket. Mi, európai magyarok

követeljük, hogy ahogyan ismét leállították az egész ország életét, állítsák le a kaszinókat és a templomokat is, mert ezek is a fertőzés terjedésének melegágyai,

akkor is, ha fideszesek erről nem akarnak tudomást venni” – írta közleményben a DK szóvivője, Barkóczi Balázs. 

Momentum: „Zárjanak be a kaszinók is”

„Ha a kormány a lezárások mellett döntött, ne kivételezzenek a fideszes holdudvarnak pénzt termelő kaszinókkal – azonnal zárják be mindet!” – írta a Facebookon a Momentum.

 

Jakab Péter: „Orbán azt hazudta”

„Február elején még azt hazudta Orbán, hogy a kormány támad, a vírus védekezik. Ma a kormány bejelentette: a vírus támad, az ország meg bezár.  Bezárnak az iskolák, óvodák, üzletek.Úgy tűnik, a kórházakba vezényelt katonák fegyverei nem tudták legyőzni a vírust, ezért a kormány a végső csodafegyverhez nyúlt: töltsük ki a nemzeti konzultációt, és akkor majd kinyit az ország. Elképesztő hozzáállás. A vírus legyőzéséhez nem fideszes adatgyűjtésre van szükség, hanem modern egészségügyre, megbecsült orvosokra és ápolókra, és legfőképp felelős kormányra, amelyik él a felhatalmazással, és nem visszaél vele. Orbán visszaélt a hatalommal. (...)” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Jakab Péter Jobbik-elnök. 

 

LMP: „Nem készültek fel a harmadik hullámra”

„A csütörtöki kormányinfón bejelentett intézkedések szükségesek és elkerülhetetlenek, mert az emberi élet védelme a legfontosabb. Éppen ezért nem halogatható tovább az sem, hogy a kormány végre adja meg a 100 százalékos táppénzt mindazoknak, akik a vírus miatt kényszerülnek otthon maradni. Nem kerülhető meg ugyanakkor a kormány felelőssége, a kormány nem készült fel sem a második sem a harmadik hullámra, így eleve esélytelenül próbálta megakadályozni a járvány terjedését: egy év óta nem épültek ki a tesztkapacitások, nem tették meg a szükséges lépéseket a kontaktkutatás érdekében és kaotikus állapotokat teremtettek az egészségügyben. (...)” – közölte a Facebook-oldalán az LMP. 

 

Szabó Tímea: „Orbán mégsem vitte szőnyegre a vírust”

„Úgy tűnik, Orbán mégsem vitte szőnyegre a vírust, hanem fordítva van. Mondjuk tegnap nem a nyíregyházi stadionra költött 10 milliárdot kellett volna megint 19 milliárdra emelni, hanem az embereken segíteni, ugye!

De a lopás megint fontosabb volt.

Újra védekezésben a kormány, pedig már egy héttel ezelőtt javasolta a Párbeszéd, hogy hozzák előre az iskolai tavaszi szünetet, oltsák be a pedagógusokat és óvónőket, és 100% bértámogatást adjanak mindenkinek: a bezárt szektorok dogozóinak, a pedagógusoknak, óvódai dolgozóknak és az otthonmaradó szülőknek is! (...)” – írta a Facebookon Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. 

 

Karácsony: „Nem lehetett tovább várni”

„A kormány meghozta az egyedüli helyes döntést a lezárással kapcsolatban. Nem lehetett tovább várni, hiszen a mai napon 6000 felett az új fertőzöttek száma, 152 embertársunk életét vesztette. Közben tudom, hogy egyre türelmetlenebbek vagyunk, én is szeretnék már szabadulni, de egyszerűen ezt még nem tehetjük meg. Mindenkit arra kérek, hogy tartson ki és tartsuk egymásban a lelket. Reményt adhat, hogy egyre többen szereznek védettséget az oltással, de mindannyiunk érdeke, hogy még gyorsabban és szervezettebben történjen az oltás. A Főváros felajánlotta, hogy oltópontok létrehozásával segíti a kormány munkáját. Minden készen áll, hogy olyan köztereket biztosítsunk, ahol megtörténhet a budapestiek oltása. Az is nagyon fontos, hogy korlátozó intézkedésekkel párhuzamosan a kormány tegyen meg mindent a veszélybe kerülő egzisztenciák megvédéséért is! Ne várjunk tovább, cselekedjünk, hogy minél hamarabb vége legyen!” – Karácsony Gergely Budapest, főpolgármestere is a Facebookon tette közzé gondolatait a szigorító intézkedések kapcsán. 

 

 

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.