Hétfőtől vége a kaszinózásnak, de a dohányboltok és a bankok nyitva tarthatnak

  • narancs.hu
  • 2021. március 4.

Belpol

Ennyi élvezet maradjon az embereknek – gondolhatta a kormány.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be a járványhelyzet miatti újabb szigorításokat.

 Ezek közül a legfontosabbak: az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az üzletek március 8-tól 22-éig bezárnak, az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és a benzinkutak kivételével; március 8-tól 22-éig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.

Csütörtök délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ küldött ki egy levelet arról, hogy az újabb szigorítással a kaszinóknak is be kell zárniuk. Eddig ugyanis a kaszinók jelentették a kiskaput az általános zárva tartásban. Miközben a kocsmák, kávézók, éttermek ajtajai csukva voltak, a kaszinókban tovább folyt az élet, és olyan is előfordult – amint arról a Telex rejtett kamerás felvételek alapján beszámolt –, hogy százas nagyságrendű tömeg volt jelen egy kaszinóban, a maszkviselést és a kötelező távolságtartást is figyelmen kívül hagyva.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt is elárulta, hogy a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok sem zárnak be.

A kaszinók kivételezett helyzete egyébként már tavaly is sokak számára szemet szúrt. Októberben Gulyás Gergelynek kellett magyarázkodnia, amiért a kaszinók felmentést kaptak a kötelező éjjel 11 órai zárás alól, és egész éjszaka nyitva tarthattak.

A ma bejelentett, hétfőtől érvényes szigorítás pontos részletei majd csak holnap jelennek meg, ennek köszönhetően a kaszinók bezárásán túl több kérdés is tisztázatlan egyelőre. Szintén a hvg.hu írta meg, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség levélben kezdeményezte

a munkaeszközöket kínáló boltok, a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzletek, az állateledel-kereskedők, az otthoni karbantartáshoz szükséges barkácsboltok és a mezőgazdasági alapanyagokat kínáló egységek

felmentését a boltzár alól.

Mint írják, a kereskedelmi szövetség, főtitkára, Vámos György a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, a részletszabályokat tartalmazó rendelet csak később jelenik meg, amelyhez írásban javasolták a kormány illetékeseinek a fenti üzletek nyitva tartását is. Vámos ehhez hozzátette, hogy a webáruházak zavartalanul fogadják a megrendeléseket, a házhoz szállítások pedig előreláthatóan fennakadás nélkül folytatódhatnak.

Figyelmébe ajánljuk