Orbán Kásler "történelmi érdemeit" dicsérte a járvány elleni védekezésben

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Belpol

A baloldali ellenzéket és az európai bürokratákat ekézte, Káslert dicsőítette Orbán péntek reggeli rádióinterjújában.

A rendkívüli jogrend a legjobb döntéseink közé tartozik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Orbán megerősítette, hogy kedden a parlament elé terjesztik a különleges jogrend visszaadásáról szóló javaslatot, mint fogalmazott, "ennyire jól állunk", sikeresen védekezett az ország, és a különleges jogrendnek köszönhetően időben lehetett meghozni minden döntést, 1-2 héttel korábban, mint más országok. Azt is mondta, az emberek jól tűrték, ezt meg is köszönte nekik, mert így nem kellett "a baloldali ellenzékkel huzakodni a parlamentben", de most már erre nincs szükség.

Orbán többször is kitért arra, hogy bár mindenki összefogott, a baloldal nem, mert ők csak "belekötöttek mindenbe". Kitért arra is, hogy azokkal a polgármesterekkel tudtak jól együttműködni, akik nem fogadták meg a "baloldali pártok utasításait", az "általános védekezést nehezítő utasításokat".

A járvány elleni védekezéssel kapcsolatban Orbán hosszan dicsérte Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, úgy fogalmazott, hogy Kásler "érdemei történelmiek", mert orvosként az ösztöneivel megérezte, hogy lépni kell, ezért hozhatták meg időben a döntéseket.

Orbán bejelentette azt is, hogy a védekezés olyan hatékony volt, hogy a járvány nem lett tömeges. Ennek ellenére az Operatív Törzset nem oszlatják fel, Pintér Sándor belügyminiszter fogja a továbbra is vezetni, monitorozni fogja a helyzetet.

Az élet újraindításáról azt mondta, Ausztria megy elöl, a magyar vidék 2 hét késéssel követi, Budapest pedig 2 hét késéssel követi a vidéket. Az iskolákat júniusban megnyitják, de nem lesz kötelező az iskolai oktatás, a digitális oktatást nem számolják fel.

Hozzátette, reális az a veszély, hogy emelkedni fog a fertőzöttek száma, mert most kitört az élet Budapesten, ezért mindenkit arra figyelmeztet, hogy a védőtávolságot azért be kell tartani. Ennek ellenére szerinte az influenza pusztító hatását is kisebbítve összességében több ezer idős ember életét sikerült megmenteni.

Beszélt arról is, hogy a járvány végét, hogy "feléledtek a brüsszeli bürokraták", az Európai Bíróság döntése értelmében ugyanis a tranzitzónák nem jogszerűek. Orbán szerint ez arról szól, hogy meg akarják mondani, kivel élhetünk együtt a saját országunkban, mivel azonban tranzitzónát működtetni nem lehet, a "migránsoknak" a továbbiakban is a kerítésen kívül kell majd várakozni belépésre az országba, a nagykövetségekre mehetnek majd kérvényt beadni. Orbán szerint ez rosszabb megoldás, mint a tranzitzóna, de azt mondta, az ország területén nem várhatják meg a döntést.

Kifejtette azt is, hogy az "európai bürokraták benne ülnek Soros György zsebében", és hogy sorra jelennek meg a tanulmányok is erről. Orbán elmélete szerint "nekik migránsválság kell", mert akkor a kormányok bajba kerülnek és hitelt adhatnak nekik kamatra, "azt szeretik". Mint fogalmazott, "ez egy nem túl bonyolult kifosztási mechanizmus egy-egy országról, Soros György ebben nagyon ügyes". Hozzátette, ehhez az az ideológia is társul, hogy a nemzetállamok megszűnjenek, és össze kell keverni a népeket.

A gazdaságvédelmi akciótervről is szólt, erról azt mondta, a krománynak továbbra is az az elve, hogy nem segéllyel, hanem munkával kell segíteni, állítása szerint

több mint egymillió dolgozó van, akinek a munkahelyének a megmentéséhez már adtak kormányzati segítséget.

Idézte a friss adatokat, mint mondta, 101 447 ember volt tegnap munkanélküli segélyen (álláskeresési járadék), és 71 235 ember ennek lejárta, vagyis 3 hónap után sem talált munkát, összesen ennyien fordultak a kormányhoz.

Azt mondta 200 ezerre emeltük a közmunkahelyek számát, katonai képzéssel is át lehet vészelni ezt a időszakot, amiért fizetnek is, emellett pedig Szijjártó Péter külügyminiszterre bízta a munkahelyteremetést. Azt is mondta, létre fognak hozni egy Operatív Törzshöz hasonló testületet a gazdasági intézkedésekhez, amelyet valószínűleg ő maga fog irányítani.

"Eddig csak bíztam abban, hogy ez működni fog, de már látom is, hogy működni fog" - jelentette ki, mint mindta, szerinte a gazdaság sokkal gyorsabban fog visszatalálni a korábbi szintre.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.