PDSZ: Jó, hogy oltják a pedagógusokat, de a határidők nem stimmelnek

  • narancs.hu
  • 2021.03.26 09:27

Belpol

Ráadásul a pedagógusok mellett a többi közoktatásban dolgozót is be kell oltani ahhoz, hogy biztonságosan lehessen dolgozni az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben.

A március 25-én tartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy be fogják oltani a pedagógusokat, mielőtt újra megnyitnák az intézményeket, erről beszélt Orbán Viktor is pénteki rádióinterjújában. Gulyás szerint így április 12-n vagy április 19-én visszatérhetnének a dolgozók az oktatási intézményekbe. (Az óvodákban meg a bölcsődékben mondjuk most is ott vannak, hiszen kötelező ügyeletet tartaniuk.) Orbán szerint azonban csak  8-10 napnak kell eltelnie, hogy a vakcina hasson, ezért április 19-én újranyithatnának az iskolák és óvodák.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete örül a döntésnek, de felhívja a figyelmet arra, hogy ez így félmegoldásnak tűnik és a dátumok sem stimmelnek.

"Míg valóban örülhetünk annak, hogy nyomásgyakorlásunk sikerrel járt, két dolgot már az elején érdemes megjegyezni" - szögezik le. Egyrészt: a pedagógusok mellett a többi, nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevő személy beoltását is követelik. "A pedasszisztens, a NOKS-os, a pedagógiai szolgálat, a technikai dolgozók és még sorolhatnánk szintén ugyan olyan helyzetben vannak, mint a pedagógusok" - nyomatékosítják.

Hozzátetszik a másik nagy problémát, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt nagy kérdés, képes lesz-e valamennyi oktatásban-nevelésben közvetlenül részt vevő személy beoltására a kormány.

"Ha igen, akkor sem látszik, hogy miért jöhet egyáltalán szóba április 12-e, amikorra bizonnyal nem alakulhat még ki a beoltottak immunizáltsága, részleges védettsége sem – hiszen a teljes védelem is jellemzően csak a második oltás beadása után pár héttel alakulhat ki" - teszik hozzá.

A közleményben kiemelik: 

a PDSZ a védettség kialakulását követően tudja elfogadhatónak tartani a nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevők tantermi oktatásba történő visszatérését.

Ez pedig – a protokoll szerint – nem április 12-e, de nem is 19-e, írják. A PDSZ kiemeli, hogy a témáról szóló kérdőívüket több, mint 5 ezer oktatásban-nevelésben dolgozó töltötte ki. Hangsúlyozzák:

"Kollégáink többsége a munkabeszüntetést is vállalja, amennyiben nem a fenti feltételekkel történik az intézmények újranyitása. " 

A közleményben néhány fontos adatról is beszámolnak. Kérdőívezésük eredményeként ugyanis kiderült, hogy az oktatás-nevelésben dolgozók ténylegesen mennyire kitettek a vírusnak.

A 4800 válaszoló 24,1%-a már átesett a víruson, oltást viszon csupán 11% kapott eddig. Az oltási hajlandóság azonban magas, 84%-os. 

 

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.