PDSZ: Jó, hogy oltják a pedagógusokat, de a határidők nem stimmelnek

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Belpol

Ráadásul a pedagógusok mellett a többi közoktatásban dolgozót is be kell oltani ahhoz, hogy biztonságosan lehessen dolgozni az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben.

A március 25-én tartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy be fogják oltani a pedagógusokat, mielőtt újra megnyitnák az intézményeket, erről beszélt Orbán Viktor is pénteki rádióinterjújában. Gulyás szerint így április 12-n vagy április 19-én visszatérhetnének a dolgozók az oktatási intézményekbe. (Az óvodákban meg a bölcsődékben mondjuk most is ott vannak, hiszen kötelező ügyeletet tartaniuk.) Orbán szerint azonban csak  8-10 napnak kell eltelnie, hogy a vakcina hasson, ezért április 19-én újranyithatnának az iskolák és óvodák.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete örül a döntésnek, de felhívja a figyelmet arra, hogy ez így félmegoldásnak tűnik és a dátumok sem stimmelnek.

"Míg valóban örülhetünk annak, hogy nyomásgyakorlásunk sikerrel járt, két dolgot már az elején érdemes megjegyezni" - szögezik le. Egyrészt: a pedagógusok mellett a többi, nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevő személy beoltását is követelik. "A pedasszisztens, a NOKS-os, a pedagógiai szolgálat, a technikai dolgozók és még sorolhatnánk szintén ugyan olyan helyzetben vannak, mint a pedagógusok" - nyomatékosítják.

Hozzátetszik a másik nagy problémát, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt nagy kérdés, képes lesz-e valamennyi oktatásban-nevelésben közvetlenül részt vevő személy beoltására a kormány.

"Ha igen, akkor sem látszik, hogy miért jöhet egyáltalán szóba április 12-e, amikorra bizonnyal nem alakulhat még ki a beoltottak immunizáltsága, részleges védettsége sem – hiszen a teljes védelem is jellemzően csak a második oltás beadása után pár héttel alakulhat ki" - teszik hozzá.

A közleményben kiemelik: 

a PDSZ a védettség kialakulását követően tudja elfogadhatónak tartani a nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevők tantermi oktatásba történő visszatérését.

Ez pedig – a protokoll szerint – nem április 12-e, de nem is 19-e, írják. A PDSZ kiemeli, hogy a témáról szóló kérdőívüket több, mint 5 ezer oktatásban-nevelésben dolgozó töltötte ki. Hangsúlyozzák:

"Kollégáink többsége a munkabeszüntetést is vállalja, amennyiben nem a fenti feltételekkel történik az intézmények újranyitása. " 

A közleményben néhány fontos adatról is beszámolnak. Kérdőívezésük eredményeként ugyanis kiderült, hogy az oktatás-nevelésben dolgozók ténylegesen mennyire kitettek a vírusnak.

A 4800 válaszoló 24,1%-a már átesett a víruson, oltást viszon csupán 11% kapott eddig. Az oltási hajlandóság azonban magas, 84%-os. 

 

Figyelmébe ajánljuk