Hatásos a kínai vakcina a fiatal, egészséges férfiak körében

  • narancs.hu
  • 2021. május 27.

Belpol

40 ezer ember körében tesztelték a Sinopharm vakcinát, jó eredményekkel. Azonban az alanyok mindösszesen 2 százaléka volt 60 év feletti. 

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja (JAMA) dokumentációt közölt a kínai Sinopharm-oltóanyagról, így a Magyarországon használt vakcinák közül mindegyikről jelent már meg olyan tanulmány, ami a harmadik klinikai fázisú kutatások eredményeit mutatja be. 

A jelentésben elemzett vizsgálatban, amit az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában végeztek el, több mint 40 ezer önkéntes vett részt. A gyártó vuhani, valamint a hazánkban is használt pekingi vakcináját tesztelték 2020. július 16. és december 20. között: átlagosan 77 napos utánkövetéssel előbbi oltóanyag esetében 26, utóbbinál pedig 21 esetben alakult ki tünetekkel járó koronavírus-fertőzés.

Ez azt jelenti, hogy a vuhani 72,8, míg a pekingi 78,1 százalékos hatásosságú. 

Ugyanakkor a jelentésből kiderül, hogy a tesztalanyok 85 százaléka volt a férfi, és csak kevesebb mint 2 százalékuk volt 60 év feletti, ráadásul a többségük egészséges volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május elején engedélyezte a Sinopharm vakcinát, viszont jelezte aggályait is, hogy pont az idősebb korosztály tekintetében kevés adatot ismerünk a hatékonyságot illetően. A Bloomberg is beszámolt az eredményekről; amint a lap megjegyzi, az eredményeknek kevés bizonyítéka van arra, hogy a vakcina hatásos és biztonságos a nők, az idősek, valamint az alapbetegségben szenvedők körében. 

Természetesen a jelentést nem maradhatott válasz nélkül a kormány részéről: Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint a WHO után már az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, hogy a Sinopharm biztonságos és hatásos. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk