Orbán lányáról kérdezett, Kósa kidobná a honvédelmi bizottságból az LMP-s Demeter Mártát

  • narancs.hu
  • 2018. október 21.

Belpol

Kósa Lajos szerint Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé.

Demeter Mártának, az LMP frissen megválasztott társelnökének, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága alelnökének nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke.

Kósa vasárnapi debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, szerdán levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását.

Hozzátette: kötelessége ezt a lépést megtenni, miután Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé.

Ha Demeter Mártáról a vizsgálat megállapítja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor nem lehet lehet tagja a honvédelmi bizottságnak, amely megköveteli a nemzetbiztonsági megbízhatóságot.

Demeter a héten egy iratbetekintés után tette fel a következő kérdést a belügyminiszternek és a honvédelmi miniszternek: „Hogy történhet meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?”

A kormány tájékoztatása szerint a ciprusi Pafoszról nem a miniszterelnök lánya, Orbán Flóra, hanem egy Orbán L. nevű százados kétéves kislánya repült haza Budapestre.

Demeter Márta Facebook-oldalán korábban azt közölte, szerinte nem ő hozott nyilvánosságra személyes adatokat, hanem válaszában maga a kormány. A két Orbán Flóra összetévesztéséről azt írta: „Amit az iratbetekintés során megismerhettem, indokolja a kérdésemet, amit fenntartok.”

Az LMP társelnöke Kósa Lajos mai bejelentése után azzal vágott vissza, hogy a fideszes politikus Orbán Viktor nemzetbiztonsági átvilágítását is kezdeményezhetné.

Figyelmébe ajánljuk