Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt EP-képviselője is

  • narancs.hu
  • 2018. október 21.

Belpol

Erről levélben tájékoztatta az elnökséget.

Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt európai parlamenti képviselője – erősítette meg az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője.

Az Index szerint Meszerics levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, és azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, kedden pedig a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést.

Meszerics Tamás szerint pártja az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt” – írja az Index.

Az EP-képviselő konkrétumokat egyelőre az újságírói megkeresésekre sem mondott. A párt és Meszerics közötti konfliktus része lehetett az is, hogy az LMP nem támogatta a Sargentini-jelentés elfogadását. Meszerics az EP-ben nem szavazott a javaslatról, de döntését elég furcsán indokolta: egy október eleji fórumon arról beszélt, hogy bár jónak tartotta a jelentést, szerinte inkább az Európai Bizottságnak, nem a Parlamentnek kellene kezdeményeznie a 7-es cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben.

Az áprilisi választás óta az LMP-ből távozott a párt két korábbi társelnöke, Hadházy Ákos és Szél Bernadett is. Szabó Szabolcs az Együtt színeiben jutott be a parlamentbe, de az LMP frakciójához csatlakozott. A folyamatos botrányok hatására azonban ő is elhagyta a képviselőcsoportot.

Elismerte a fideszes európai parlamenti képviselő: „kényelmetlen" a pártja helyzete a Néppártban

A Sargentini-jelentésre csak a hallgatóság kérdezett rá a magyar EP-képviselők kerekasztalán. Aligha ettől a beszélgetéstől kezdenek majd vadul érdeklődni a fiatalok az európai politika iránt. Pedig a társszervező Európai Parlament magyarországi irodája Balczó Zoltán (Jobbik), Ujhelyi István (MSZP), Meszerics Tamás (LMP) és Schöpflin György (Fidesz) EP-képviselők pénteki kerekasztal-beszélgetésén minden alkalmat megragadott „Szavazni Fogok" kampányának népszerűsítésére.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?