Orbán piknikezni hívta Merkelt Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2019. április 3.

Belpol

Csak az a kérdés, a német kancellár eljön-e.

Angela Merkel részt vesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára szervezett megemlékezésen – írja kormányzati forrásra hivatkozva a Népszava.

A lap információi szerint a német kancellár hivatala már visszaigazolta, hogy a politikus elfogadta Orbán Viktor meghívását. Ugyanakkor diplomáciai forrásból úgy tudni, hogy bár valóban érkezett Berlinből egy „elvi igen”, azért még nem száz százalék, hogy ebből a nyáron valóban kancellári vizit lesz, a német fél ugyanis „lebegteti egyelőre a kérdést”.

de azért még nem biztos, hogy ebből a nyáron valóban kancellári vizit lesz, úgy tudni, a német fél egyelőre lebegteti a kérdést.

Merkel legutóbb az 1989 augusztus 19-i határnyitás 25. évfordulójához képest fél év késéssel, 2015 februárjában járt Budapesten. Akkor egy meglehetősen feszült hangulatú sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor kormányfővel – emlékeztet a lap. A vizitet megelőző nyáron állt elő Orbán Viktor Tusnádfürdőn az elhíresült víziójával az „illiberális demokráciákról”, amellyel nemzetközi botrányt okozott, és jelentősen rontotta a német–magyar politikai kapcsolatokat. Merkel szóba is hozta a témát Budapesten, hangsúlyozva, hogy az Európai Néppártnak keresztény, szociális és liberális gyökerei is vannak, így „a demokrácia tekintetében nem tud mit kezdeni az illiberalizmus fogalmával”.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.