Orbán szerint talán nincs helyük a Néppártban

  • narancs.hu
  • 2019. március 8.

Belpol

Azért inkább maradna, csak átalakítaná az EPP-t.

Orbán Viktor szokásos módon a  Jó reggelt, Magyarország! című műsorban mondta el éppeni gondolatait a közelmúlt történéseiről.

Nagy Katalin műsorvezető arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy mit gondol Manfred Weber kritkájáról, és hogy bocsánatkérésre kötelezné a plakátkampány miatt. Erre Orbán egy jól irányzott "boldog nőnapot"-ozással felelt, aztán azért kitért a Néppárttal való konfliktusra is.

Elmondta, hogy Európa változáson megy keresztül, és kiemelte azt is, hogy a választóvonal a bevándorlás támogatásának kérdése lett. "Mi semmilyen migrációt nem akarunk, ezt képviselem én is" - idézi a hvg.hu.

Orbán szerint a bevándorlás támogatói a Néppártot egy migrációt támogató párttá akarják alakítani, és azt majd a Fidesz dönti el, hogy ebben részt akar-e venni. Magyaroszág álláspontjáról megintcsak elmondta, hogy az emberek itt eldöntötték, hogy a keresztény Európa védelmét akarják, és nem bevándorlókat:

A keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, "minden másról lehet beszélgetni".

Orbán szerint több lehetőségük van Néppárton belül és kívül is, és folyamatosak a tárgyalások a Fidesz helyzetéről Junckerrel, Weberrel. Megemlítette azt is, hogy vasárnap Lengyelországba megy, akik azonban nem tagjai a Néppártnak. Hozzátette:

"ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a néppártban van, hanem azon kívül - bár én inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is -, (...) akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország."

A menekültválságról elmondta, hogy egy állandó problémának tartja, ami nem csak úgy elmúlik, és hogy egy világméretű problémáról beszélünk, amely meghatározó lesz az elkövetkezendő 15-20 évben.

A családpolitikáról szólva elmondta, hogy nem akarnak migránsokból és magyarokból álló kevert népességet, a migráció ugyanis a népességfogyásra a könnyű megoldás, de szerinte a magyar emberek úgy gondolkodnak, hogy nekik magyar emberek kellenek. Ezért a családtámogatásokkal el akarják hárítani az akadályokat, amik miatt a fiatalok kevesebb gyereket vállalnak, mint amennyit szeretnének.

Figyelmébe ajánljuk