Orbán szerint Trócsányi nagy tapasztalattal rendelkezik és érti Európa lényegét

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 10.

Belpol

Nagy feladat áll előtte.

Új szerkezetű Európai Bizottság alakul Ursula von der Leyen megválasztott elnök keddi brüsszeli bejelentése alapján: a novemberben hivatalba lépő testületnek nyolc alelnöke, s köztük három ügyvezető alelnöke, illetve tizennyolc "egyszerű" biztosa lesz. Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték az új bizottságban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Trócsányi Lászlónak szánt biztosi tárcával kapcsolatban budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az Európai Unió bővítése szép és nagy feladat, a magyarok pedig szeretik az ilyen feladatokat.
Trócsányi László nagy tapasztalattal rendelkezik, érti Európa lényegét, és alkalmas a csatlakozni akaró országok segítésére, hogy átvegyék az európai szabályokat, normákat és értékeket –fogalmazott.

A miniszterelnök hozzátette: sok történelmi kihívás van az EU előtt, ezek közül az egyik – a magyaroknak a legfontosabb – a bővítés a Balkán irányában.

Trócsányi Lászlóról terjedelmes pályaképet közöltünk korábban lapunk nyomtatott kiadásában, abban azt írtuk róla:

Bár Trócsányi a fideszes fősodorhoz képest óvatosan fogalmaz, azért neki is voltak érdekes kiszólásai. 2015 májusában azt fejtegette, hogy „Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról”. Az is többeket meglepett, amikor idén márciusban a Sargentini-jelentéshez hasonlította az Európa Tanács közleményét a Velencei Bizottság közigazgatási bíráskodást érintő véleményéről. Várható biztosi jelöltsége felől nézve különösen izgalmas, hogy egy tavalyi írásában az Európai Bizottságot „szuper-adminisztrációs, oligarchikus hatalomnak” nevezi, amelynek nincs demokratikus legitimációja.

Kérdés, hogyan lesz képviselhető ez az alapállás a biztosi munkában, Orbán elvárásai mennyire kerülnek majd szembe Trócsányi nézeteivel és párbeszédre törekvő alkatával. Egy forrásunk szerint mindenesetre „nincs rá okunk, hogy kevesebbet nézzünk ki belőle, mint Navracsics Tiborból”. Ha Trócsányi kitölti ötéves bizottsági mandátumát, 68 éves lesz – azaz kevésbé kell tartania attól, hogy mi lesz vele Brüsszel után."

A teljes írást itt találják:

A kormány ügyvédje

A mai Fidesz mérsékeltebb, nyugatosabb alakjai közé sorolható politikust küldene Brüsszelbe a miniszterelnök Trócsányi László személyében - aki ugyanakkor igazságügyi miniszterként a nevét adta a hazai jogállam- és EU-ellenes törvénykezéshez. Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listájának vezetője a Hír Tv Péntek 9 című műsorának vendége volt február 15-én.

Figyelmébe ajánljuk