15 millió forintért kutatott Áder klímavédelmi alapítványa az Országgyűlésnek

Belpol

Tavaly és idén is tanulmányokat készítettek az e-hulladékról és a körforgásos gazdálkodásról.

Összesen 7,6 millió forintért ír elemzést a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány az Országgyűlés megbízásából- derül ki a Parlament üvegzseb-oldalán közzétett szerződéslistáról.

Az Áder János által létrehozott alapítvány a „Fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásai, kiemelve a körforgásos gazdaságra történő átállást” című munkán dolgozik. Tavaly is ugyanilyen értékben készítettek elemzést Országgyűlésnek, akkor viszont az e-hulladék kezelésével foglalkoztak.

Vagyis a jelentős részben kormányzati-állami támogatásból működő klímavédelmi szervezet két év alatt bruttó 15,2 millió forintot (nettó 12 milliót) számlázhat ki a Parlamentnek.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük mindkét felet: mint az Országgyűlés Sajtóirodájától és a Kék Bolygózól megtudtuk, a tavalyi, e-hulladékról szóló tanulmány a Költségvetési Tanács megbízásából készült –a beszámoló 81 oldalas, de több száz oldalnyi háttéranyag készült hozzá, és a Kék bolygó munkatársain túl több külsős közgazdász, vegyész szakértő dolgozott rajta hónapokon keresztül.  Az idei elemzés még nem zárult le, ám várhatóan hasonló terjedelmű dokumentumról lehet majd szó.

Az ügyben ugyanakkor felmerül, hogy a Kék Bolygó miért nem ingyen vállalta ezt a végső soron állami megbízatást: az alapítvány, illetve az alájuk tartozó Kékbolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt. 2018 óta közel hétmilliárd forint közpénz-támogatást kapott a Miniszterelnökségtől, és az sem jelentett problémát nekik, hogy negyedmilliárd forintért keressenek rendezvényszervezőt nemzetközi konferenciák lebonyolítására. ( A befektetési Zrt. vezérigazgatója, Csepreghy Nándor – a korábbi államtitkár, Lázár János ex-kancelláriaminiszter jobbkeze – egyben az alapítvány vezetője is.)

A Magyar Narancs kérdésére a szervezet így válaszolt:  „Az Ön által idézett tanulmányok elkészítésére a kormány támogatása nem terjed ki, azok ugyanis túlmutatnak az Alapítványunk, a támogató által jóváhagyott szakmai programján. Alapítványunk ezért saját munkatársai mellé, külsős szakértőket is felkért a tanulmány elkészítéséhez.”

Vagyis a Kék Bolygót olyan feladattal bízták meg, ami nem hivatalosan nem is az ő kompetenciájuk lenne - és aminek elvégzéséhez külső segítségre volt szükségük. A kérdés már csak az, hogy akkor miért ők írtak és írnak elemzéseket az Országgyűlésnek.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk