15 millió forintért kutatott Áder klímavédelmi alapítványa az Országgyűlésnek

Belpol

Tavaly és idén is tanulmányokat készítettek az e-hulladékról és a körforgásos gazdálkodásról.

Összesen 7,6 millió forintért ír elemzést a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány az Országgyűlés megbízásából- derül ki a Parlament üvegzseb-oldalán közzétett szerződéslistáról.

Az Áder János által létrehozott alapítvány a „Fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásai, kiemelve a körforgásos gazdaságra történő átállást” című munkán dolgozik. Tavaly is ugyanilyen értékben készítettek elemzést Országgyűlésnek, akkor viszont az e-hulladék kezelésével foglalkoztak.

Vagyis a jelentős részben kormányzati-állami támogatásból működő klímavédelmi szervezet két év alatt bruttó 15,2 millió forintot (nettó 12 milliót) számlázhat ki a Parlamentnek.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük mindkét felet: mint az Országgyűlés Sajtóirodájától és a Kék Bolygózól megtudtuk, a tavalyi, e-hulladékról szóló tanulmány a Költségvetési Tanács megbízásából készült –a beszámoló 81 oldalas, de több száz oldalnyi háttéranyag készült hozzá, és a Kék bolygó munkatársain túl több külsős közgazdász, vegyész szakértő dolgozott rajta hónapokon keresztül.  Az idei elemzés még nem zárult le, ám várhatóan hasonló terjedelmű dokumentumról lehet majd szó.

Az ügyben ugyanakkor felmerül, hogy a Kék Bolygó miért nem ingyen vállalta ezt a végső soron állami megbízatást: az alapítvány, illetve az alájuk tartozó Kékbolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt. 2018 óta közel hétmilliárd forint közpénz-támogatást kapott a Miniszterelnökségtől, és az sem jelentett problémát nekik, hogy negyedmilliárd forintért keressenek rendezvényszervezőt nemzetközi konferenciák lebonyolítására. ( A befektetési Zrt. vezérigazgatója, Csepreghy Nándor – a korábbi államtitkár, Lázár János ex-kancelláriaminiszter jobbkeze – egyben az alapítvány vezetője is.)

A Magyar Narancs kérdésére a szervezet így válaszolt:  „Az Ön által idézett tanulmányok elkészítésére a kormány támogatása nem terjed ki, azok ugyanis túlmutatnak az Alapítványunk, a támogató által jóváhagyott szakmai programján. Alapítványunk ezért saját munkatársai mellé, külsős szakértőket is felkért a tanulmány elkészítéséhez.”

Vagyis a Kék Bolygót olyan feladattal bízták meg, ami nem hivatalosan nem is az ő kompetenciájuk lenne - és aminek elvégzéséhez külső segítségre volt szükségük. A kérdés már csak az, hogy akkor miért ők írtak és írnak elemzéseket az Országgyűlésnek.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.