Orbán Viktor: Magyarországnak saját hadiipar kell

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 18.

Belpol

A kormányfő szerint Magyarország (egyelőre még) a magyar embereknek ad elsősorban munkát. Az infláció letörése mellett béremelésre van szükség.

A magyar infláció gyökere a háború

– mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. "Amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság.” Elmondása szerint egy nem háborús, nem szankciós közegben a magyar gazdaság is a szebbik arcát tudná mutatni. Szerinte a Vatikán és Magyarország kivételével senki nem képvisel békepárti álláspontot.

A miniszterelnök szerint három teendő van az infláció kezelésében. Elsőként meg kell védeni a munkahelyeket, majd le kell törni az inflációtAz árspekuláns multikat pedig erővel kell rákényszeríteni arra, hogy ne emeljék indokalatlanul az árakat. Ez ellen az ársapkákkal és a versenyhivatal segítségével küzdött a kormány.

Év végére egyszámjegyű lesz az infláció a miniszterelnök szerint. Augusztusban meg is mutatkozik majd, hogy ez lehetséges: a hónap végére tényekkel alátámasztott "remény" lehet majd. Orbán úgy fogalmazott, hogy "most üstökön ragadtuk a dolgot", mivel "finomabb eszközökkel" nem lehetett letaposni a drágulást.

A harmadik teendő a növekedés. Ehhez

az infláció letörése mellett béremelésre van szükség. Ehhez fontos, hogy a magyar gazdaság vissza tudjon térni a háború előtti pályára.

A gazdasági növekedés a második negyedévben elég csúnyán csökkent – mondta a miniszterelnök. De szerinte jó hír, hogy ezen túl vagyunk és a harmadik negyedév szerinte már érezhetően jobb.

"Látja, hogy nyáron sem áll meg a munka, ilyen gazdasági helyzetben a nyaralás az nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára" – mondta.

A munkahelyteremtés fontosságáról szólva büszkén közölte, hogy

Magyarországon jelenleg 70-80 ezer betöltetlen álláshely van, "ami hiányzik is a gazdaságból, azt a munkát valakinek el kell végeznie".

Ehhez hozzátette, hogy ugyanakkor "a magyar gazdaság egyelőre a magyar embereknek ad elsősorban munkát, képesek vagyunk fenntartani azt az állapotot, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson".

"Az év végére egy pozitív nullát szeretnék elérni"– jegyezte meg a gazdasági növekedés kapcsán. Amikor majd egy számjegyű lesz az infláció, valamikor október és december között, az nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni, mert az még mindig nagyon magas. A következő évben 5 százalékos inflációt jósol.

Az atlétkai világbajnokság apropóján kiderült, hogy a következő napokban Magyarországra érkezik a katari emír, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Aleksandar Vucic szerb elnök is.

Magyarországnak saját hadiipar kell

– emelte ki Orbán Viktor a Rheinmetall beruházása kapcsán. Ma adnak át ugyanis egy gyárat Zalaegerszegen, amelyben 49 százalék a magyar tulajdon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk