Orbán Viktor az a szerencsés európai konzervatív politikus, aki azt mondhatja, amit gondol

  • narancs.hu
  • 2020. február 5.

Belpol

Mert a média nem csak a progresszív liberálisok kezében van.

"A gazdasági siker az egyetlen módja annak, hogy a nemzeti konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezetők túléljenek. Ha ugyanis ez nem sikerül, ha egy konzervatív politikai vezető hibát követ el, és a gazdasági mutatók csökkennek, másnap reggel megölik" – fogalmazott Orbán Viktor kedden este Rómában, az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján rendezett pódiumbeszélgetésen.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, miben különbözik a magyar konzervatív vezetés sok más európai társától: egyrészt a magyarországi kormánypártokon nincs olyan nyomás, hogy alkossanak koalíciót más pártokkal, ugyanis többségük van a parlamentben. Másrészt a médiavilág nem olyan, mint Nyugat-Európában, ahol – mondta – a média 90 százaléka a progresszív liberálisoké és csak 10 százaléka a konzervatívoké. Magyarországon nagyobb az egyensúly – jelentette ki, és hozzátette: mindennek köszönhetően ő az a szerencsés az európai konzervatív politikusok között, aki azt mondhatja, amit gondol.

Orbán és Salvini Rómában

Orbán és Salvini Rómában

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán szerint a liberális kormányok kétszer is kudarcot vallottak egy évtizeden belül. Először 2008-ban, amikor nem tudták kezelni a gazdasági válságot, majd 2015-ben, a migrációs válságkor, amikor kudarcot vallottak az állampolgáraik és az országhatáraik megvédésében.

"A liberális demokráciának ebben az értelemben vége, mivel a liberális kormányok elvi alapja ez, a liberális demokrácia volt." Így most szerinte valami új kell, ami a liberalizmus helyett mi is lehetne más, mint a kereszténydemokrácia.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk