Változtatnának a helyi iparűzési adó szabályain, tovább csökkenhet az önkormányzatok mozgástere

  • narancs.hu
  • 2020. február 4.

Belpol

Biztos véletlen, hogy mindez az ellenzéki vezetésű városoknak fájhat a legjobban.

Az iparűzési adó jelenleg az önkormányzatok legfontosabb bevétele, ez teszi ki a források harmadát. Jellemzően a nagyvárosokban keletkezik belőlük a legnagyobb bevétel, a fővárosban tavaly például 288 milliárd folyt be így, 2020-ban pedig várhatóan 316 milliárd forint fog.

Épp ezért érintheti érzékenyen az önkormányzatokat a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata, amit Varga Mihály pénzügyminiszter ismertetett mai sajtótájékoztatóján. A tervek szerint a tanács az értékcsökkenés, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírását is javasolja az adóalapból, valamint megszüntetnék az év végi adófeltöltési kötelezettséget is ennél az adónemnél.

Varga Mihály szerint az iparűzési adó átalakításával, illetve egyszerűsítésével tovább csökkenhetnek a vállalkozások terhei – ami nekik jó hír, az önkormányzatoknak viszont kevésbé. Tavaly a kormány már korlátozta a mozgásterüket azzal, hogy előírta, az iparűzési adóbevételeket elsősorban a helyi tömegközlekedés finanszírozásra kell fordítani.

További változást hozna, hogy a jövőben lehetővé válna az amortizáció leírása az adóalapból – mindez akár 850 ezer vállalkozást is érinthet. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságát a jelenlegi kedvezmény ötszörösére emelnék, ez Varga Mihály szerint 1800 vállalkozás dolgát könnyítené meg. A törvényt még idén módosítanák és legkésőbb jövő január 1-től életbe is léphetne.

Via Népszava

Figyelmébe ajánljuk