"Orbán Viktor gyáva nyúl, be van szarva piszkosul" – Az ellenzéki tüntetés beszédei után az ÁSZ elé vonul a tüntető tömeg

  • narancs.hu
  • 2019. február 10.

Belpol

"Orbánnak van félnivalója, ha az ellenzék összefog."

Orbán-beszédekkel kezdődött az ellenzéki tüntetés a Várban, a Szent György téren. Orbánt ellenzéki idejéből idézték, mikor arról beszélt, elfogadhatatlan, hogy a hatalom ellenségképet teremt és az ellen küzd.

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa mozgalom elnökségi tagja, egykori KDNP-s konferálta a rendezvényt, aki örömmel konstatálta, hogy többen vannak, mint az évértékelőre érkezők, akik gyáván elfordultak a kamerák elől a kordonnal elkerített Várkert Bazárnál.

A tüntetésen becslések szerint 1-2 ezer résztvevő volt, akik a beszédeket követően az Állami Számvevőszék Apáczai Csere János utcai székházához indultak.

false

 

Fotó: MTI

Lukácsi szerint aki ma a Jobbikot nácizmussal és rasszizmussal vádolja, az hazudik, mert a valódi rasszista párt Magyarországon most a Fidesz.

A beszédek során az LMP-s Schmuck Erzsébet a környezetvédelem leépülésének veszélyes következményeiről beszélt. Szerinte az EP-választás tétje a környezetet megbecsülő Magyarország is.

Felszólalt a liberális Bősz Anett is, aki beszédben demokráciát követelt.

V. Naszály Márta, a Párbeszéd politikusa azt a kérdést tette fel: „Akarunk mi 1944-ben élni?"

A momentumos Nemes Balázs azt emelte ki, hogy a héten derült ki, hogy 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a kormány. Azt mondta, hogy a kormányváltás után megszűnik a propagandisták munkahelye, mert „álhírgyárra nincs szüksége az országnak". A momentumos politikus arról is beszélt, hogy az állami számvevőszék sem független, bármit is mond a propaganda, és a legfőbb ügyészség sem, ezért kell csatlakozni az európai ügyészséghez.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos is a tüntetők elé állt. Szél szerint "Orbánnak van félnivalója, ha az ellenzék összefog"például így, ahogy e tüntetés alkalmából tette. Beszélt a homoszexualitását vállaló bajai lángososról és az MTVA azon munkatársairól, akik kiszivárogtatták a felvételeket arról, vagy mi történt a tévészékházban.

Utána Hadházy meg is tapsoltatta a kiszivárogtatókat, és a bajai lángosost, aztán ironikusan egy jó hírről számolt be: „Az Echo TV egyszer igazat mondott: azt mondták, azért gyűjtöm az aláírásokat az európai ügyészséghez csatlakozásra, mert börtönben akarom látni a miniszterelnököt és a minisztereket. Az igazság sajnos itt véget ért, mert a kormány propagandaadóján ezt a törekvését hazaárulásnak nevezték."

„Amíg Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor, addig gyermekeink jövője csak az elvándorlás lehet" – mondta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó. A politikus szerint hiába beszél a kormány arról, hogy több gyerekre volna szüksége az országnak. „Ha egy héten hat napot kell dolgozni, akkor mikor csináljon az ember gyereket?"

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?