Leszavazták az "integető" jobbikost is

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

Nem sokkal, de elvesztette az előválasztást a karlendítős botrányba keveredett alpolgármester. 

Nem sokkal, de kikapott az előválasztáson az ózdi jobbikos alpolgármester, Farkas Péter Barnabás Borsod-Abaúj-Zemplén megye ózdi központú 3-as számú egyéni választókerületében – derült ki az Országos Előválasztási Iroda csütörtök kora délutáni tájékoztatójából. 

A választókerületben az MSZP és a Párbeszéd által támogatott Kiss Sándor 2734 szavazatot kapott, míg az eredetileg a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom által indított Farkas Péter Barnabás 2517-et. 

A két jelölt között mindössze 217 szavazat döntött. 

A választókerület eredménye azért is meglepő, mert az eddig nyilvánosságra hozott eredmények közül Budapestet és Pest megyét leszámítva ez az első választókerület, ahol Karácsony Gergelyre szavaztak miniszterelnök-jelöltként a legtöbben (2417 szavazat). A második legtöbb szavazatot itt Jakab Péter kapta (1342 szavazat), Dobrev Klára pedig csak a harmadik helyet tudta megcsípni (1162 szavazat). 

A miniszterelnök-jelölti szavazás állását itt tudják megnézni: 

A Jobbik nem egyszer kényszerült magyarázkodásra az előválasztási kampányban a jelöltjei múltja miatt, a legnagyob port ezek közül talán Farkas Péter Barnabás ügye verte, akiről az előválasztás első fordulójának ideje alatt megjelent egy felvétel, amelyen a mozdulata náci karlendítésre emlékeztet. 

Bár Farkas azzal magyarázta a képet, hogy valójában csak integetett a társainak, Karácsony Gergely a második miniszterelnök-jelölti vitán szóba hozta a jobbikos jelölt ügyét, mondván ő nem szavazna rá, erre később először a Momentum, majd az LMP is megvonta a támogatását. 

Jakab Péter azonban kiállt mellette, a második miniszterelnök-jelölti vitán pedig azzal érvelt, hogy egyrészt elhiszi Farkasnak, hogy csak integetett, másrészt aki az ő elnöksége után is a pártban maradt, az vállalta, hogy szakít a szélsőséges nézetekkel, ha korábban ilyeneket vallott is volna. A Jobbik jelöltjei mindenesetre végül megúszták az előválasztást, az etikai vizsgálatok egyiküket sem marasztalták el. 

Az előválasztás során a választók máshol sem díjazták a botrányokat: Székesfehérváron az offshore-gyanúba keveredett Ráczné Földi Judit is kikapott.  

A további választókörzetek adatait itt tudják böngészni: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk