Őrületesen veszteséges a rezsicsökkentés

  • narancs.hu
  • 2022. június 3.

Belpol

Az MVM-nek tavaly a 2020-as szintnél kétezermilliárddal több „gyorskölcsönt”  kellett felvennie.

A köztulajdonú MVM Energetika a folyamatosan beleölt költségvetési százmilliárdok mellett csaknem kétezer milliárd forintos gyorskölcsönre is kényszerült. A fő cél a „rezsicsökkentés fenntartása” volt - írja a Népszava.

Az MVM Energetika és leányvállalatainak tavalyi éves beszámolói csak a felszínen tükröznek fényes állapotokat a cikk szerint. Ugyanis az MVM csoport tavaly nemzetközi számviteli elvek alapján kimutatott 282 milliárdos nyerese ugyanis csak „cash flow fedezeti ügyletek” eredménye. Ez azt jelenti, hogy valahogy biztosították a fizetőképességet.

Az adózott eredmény viszont már egymilliárdos mínuszt mutat - hangsúlyozza a Népszava. 

A pénzmozgásokat elemezve a lap felhívja a figyelmet néhány érdekes adatra:

  • Az MVM rövid lejáratú kötelezettségei 684 milliárdról 2,6 ezer milliárd fölé, közel négyszeresükre ugrottak. Ez azt jelenti, hogy  a beleöntött közpénz-százmilliárdok mellett a 2020-as szintnél kétezermilliárddal több „gyorskölcsönt”  kellett felvennie a vállalatnak. A lap szerint a jelentés elszórt megjegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy  az adósság-többszöröződés a gáz-adásvétel, az árak hullámzása és az egyre több ügylet kockázatát kivédő tőzsdei ügyletekhez köthető.
  • Az energiaértékesítésből befolyó, csoportszintű bevételek, illetve a ráfordítások 1,4 ezer milliárdról egyaránt 2,9 ezer milliárdra ugrottak.
  • Utóbbi kategórián belül kiderül: az MVM tavaly háromszor többet fizetett az orosz gázért, mint 2020-ban. (A földgázért a 2020-as 525 milliárd után tavaly már 1457 milliárdot fizettek.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk