Orvosi Kamara a béremelésről: Ez így nem fogadható el

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Belpol

Bár elvileg a MOK javaslatát fogadta el a kormány, az orvosok több dolgot is kifogásolnak a benyújtott javaslatban.

Mint arról beszámoltunk, szombaton Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, béremelést tartalmazó javaslatot, hétfőn pedig be is nyújtották a parlamentnek az erre vonatkozó tervezetet.

A MOK hétfő este azonban levelet írt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, amelyben azt írták:

"A tervezet bértáblával kapcsolatos része számunkra így nem fogadható el".

A MOK több mindent is kifogásol a tervezetben, de alapvetően három főbb problémája van:

  • A törvény csak az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál dolgozókra vonatkozik, a vállalkozásban, alapítványoknál, Kht-knál vagy magán szolgáltatóknál dolgozókra nem.
  • A javaslat előírja a munkáltató általi kötelező minősítést, és lehetőséget ad arra, hogy ez alapján 20 százalékkal több vagy kevesebb bért fizessenek a dolgozóknak a bértábla szerinti illetménynél. A MOK azt írja, ez ellentétes a megegyezéssel, mert a általuk javasolt bértáblát alapbérnek fogadták el, vagyis az ettől lefelé eltérés lehetősége elfogadhatatlan a kamarának.
  • A bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket - míg a MOK különbséget tett a szakvizsgával rendelkező és a szakvizsga nélküli orvosok előmenetele között, valamint elismerte a tudományos fokozatokat is, ezek a különbségek eltűntek a javaslatból. A MOK ezért szorzószám alkalmazását javasolja.

A javaslattal kapcsolatban korábban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) azt közölte, hogy a szakdolgozók körében is hasonló bérrendezést várnak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője hétfő este az MTI-nek azt mondta, a kormány javaslatára a MOK összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén.

Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal - mondta Gulyás Gergely.

Figyelmébe ajánljuk