Palesztinpárti tüntetést szerveztek a Szabadság térre a tiltás ellenére

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 9.

Belpol

A szervezők ezt csellel érték el, a megmozdulást hivatalosan az őslakosok világnapja alkalmából hívták össze. 

Palesztinpárti tüntetést tartottak a Szabadságtéren, hiába tiltotta meg az ilyen rendezvények szervezését a kormány – írja a Telex

A rendezvény az „Őslakosok világnapja – World's Indigenous Peoples Day Protest. Freedom & Justice For Palestine!” nevet kapta, hivatalosan a világ minden őslakosáért, az őket ért elnyomás, kizsákmányolás, megszállás, gyarmatosítás, neo-kolonizáció, apartheid és rasszizmus, etnikai tisztogatás és népírtás ellen áll ki, de elsősorban a palesztin nép szabadságának ügye mellett. 

Komáromy Gergely (alias G Ras) azt mondta a lapnak, hogy „nem ma kezdtem”: úgy cselezte ki a tiltást, hogy keresett egy olyan alkalmat, amikor őszintén lehet beszélni arról, „ami lefedi ezt a témát. A beadványában, amit a rendőrségnek küldött, nem szerepelt a Palesztina, de minden más szó lefedte a témát. A tüntetést a Palesztin szolidaritás Budapest csoporttal közösen szervezte.

A megmozdulás 15 órakor kezdődött, a rendőrség pedig rájött, hogy palesztinpárti tüntetés készülődik, de Komáromy elmondta neki, hogy erőszakmentesek és törvényesek lesznek. Abban bízik, hogy ha erőszakmentsen megy le az esemény, akkor majd máskor is lehet ilyet szervezni. 

A lap riporterének egy félig magyar-félig palesztin nő azt mondta, hogy amikor kitört a háború, nagyon aggódtak, főleg egy családtagjuk miatt, aki a gázai övezetben élt, de ő aztán ki tudott jutni Egyiptomba. „Ha bárhol elmondod, hogy palesztin vagy, az nem tud politikamentes lenni, mindneki hozzáteszi a saját nézeteit”, ez pedig a háború kitörése óta csak fokozódott – fűzte hozzá.

Felháborítónak tartja, hogy eddig nem lehetett propalesztin tüntetést tartani, szerinte ez teljes cenzúra. Aki eddig hasonlót próbált bejelenteni, „copypaste választ kapott”, mondta. Azt azért ő is hozzáfűzte, hogy ez nemcsak Palesztina melletti tüntetés lesz, hanem például Kongó, Szudán is, de a felszólalók között zsidók és LMBTQ aktivisták is lesznek. Röviddel a kezdést után a helyszínen szeletelt görögdinnyét kezdtek osztogatni – azért azt, mert a görögdinnye a palesztin ellenállás szimbóluma.

Hasonló rendezvényre februárban került sor

Címlapképünk illusztráció. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk