Felmentették a varsói magyar nagykövetet

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 9.

Belpol

Kovács Orsolya sokáig töltötte be a posztot, de miután a két ország viszonya megromlott, az ő helyzete is nehezebb lett. 

Sulyok Tamás köztársasági elnök hét és fél év után érdemei elismerése mellett felmentette tisztségéből Kovács Orsolya varsói nagykövetet – írja a csütörtök esti Magyar Közlöny nyomán a hvg.hu

A lap felidézi, hogy Kovács Orsolya édesapja, a költő, történész és diplomata Kovács István nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban, és ő maga is régóta foglalkozik az országgal, jól tud lengyelül is. Azonban miután megromlott a két ország viszonya az ukrajnai háború magyar kezelése miatt az ő helyzete is nehezebb lett.

Búcsúzásakor megkapta Andrzej Duda köztársasági elnöktől a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést. Az államfő a hirado.hu beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy ragaszkodott a személyes átadáshoz, mert „ritka az olyan nagykövet, aki oly rendkívüli módon tölti be a szerepét, mint ahogyan azt Kovács Orsolya nagykövet asszony lengyelországi küldetése során tette. Rendkívül aktív és szívélyes személy, aki kiválóan érti a lengyel gondolkodásmódot”.

 
Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói nagykövet nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Boldogasszony és a magyarság kapcsolatát ábrázololó vándorkiállítás megnyitóján a Jasna Góra-i pálos kolostorban, a lengyelországi Czestochowában 2018. június 26-án.
Fotó: MTI/PAP/Waldemar Deska
 

Utódja ideiglenes ügyvivőként Dobri Balázs nagykövetségi titkár lesz. A portál információja szerint Íjgyártó István lehet Kovács helyére a jelölt, akit az Országgyűlés Külügyi Bizottsága már meg is hallgatott.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk