Palkovicsék elértek a Színház- és Filmművészeti Egyetemig: alapítványi egyetemmé akarják alakítani

  • narancs.hu
  • 2020. május 27.

Belpol

Ezzel "az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra".

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) benyújtotta az Országgyűlés elé a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását szabályzó törvénytervezetet. A tárca közleménye szerint az intézményi átalakítás a jövőben „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”, írja az Index.

Az ITM közleménye szerint: "A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra".

A törvényjavaslatból kiderül, hogy az egyetemet alapítványi egyetemmé akarják átalakítani, amihez létrehoznák a Színház és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt, ami pedig ingyenesen megkapná az egyetem ingatlanjait és vagyonát.

Figyelmébe ajánljuk