„Pár éven belül a Ráckevei (Soroksári)-Duna megtelik szarral” – Fertőző víz kerül a Dunába az Együtt politikusa szerint

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 25.

Belpol

Baranyi Krisztina méréseket végzett Budapesten, és megdöbbentő eredményre jutott.

„Súlyosan fertőző az a víz, amely a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba kerül a népjóléti árokból!” – írja friss Facebook-bejegyzésében Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője. A posztban Baranyi azt írja, hogy „kétszer vettünk mintákat a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág ’RSD’, illetve az abba vezető Népjóléti Árok vizéből. A Népjóléti Árkon keresztül vezetik az RSD-be egész Dél-Pest, több mint 300 ezer ember szennyvizét, a torkolattól pár száz méterre”.

false

Az első mintavételről azt írja, hogy száraz, napos időben történt, „ilyen időjárásnál a Dél-pesti Szennyvíztelepnek kifogástalan, a védett területeknél előírt határértékeknek megfelelő tisztított szennyvizet kellene a Natura 2000-es területre engednie. Nos, ez nagyon nem így van. Nem elég, hogy a kémiai vizsgálat extra magas szervesanyag-tartalmat mutatott ki, de a bakteriológiai vizsgálatok megálltak a 10-15-szörös határérték-túllépést mutató értékeknél, mert annyi e-coli és coliform baktériumot mutattak ki, hogy nem tudták tovább mérni!”

A mérésekről pontos adatokat is közöl Baranyi, aki összességében azt írja: „nagyon súlyos a helyzet, pár éven belül az RSD megtelik szarral. Azonnali állami és fővárosi beavatkozás szükséges! Hogy hogyan? Elmondom majd azt is, nem bonyolult és még a pénz sem lehet akadály, egy kisebb stadion árából simán kijön!”

Baranyi Krisztával többször beszéltünk a különböző folyószennyezések miatt.

Figyelmébe ajánljuk