Akinek nem tetszik, mehet a Kúriához: nem lesz helyi népszavazás a római-parti mobilgátról

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 25.

Belpol

A Fővárosi Választási Bizottság szerint a főváros törvényesen járt el.

Megtagadta az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért – a római-parti mobilgát megépítéséről szóló – népszavazási kérdésének hitelesítését pénteki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) – írja az MTI. Az FVB szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így a kérdésben nem tartható népszavazás.

A helyi népszavazást Béres András, a PM elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként, hogy elérjék: a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatot, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.
A benyújtott kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?”
Az FVB határozatában felidézte, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a főváros területén az árvízi védekezés a fővárosi önkormányzat törvény által előírt feladata. E feladat része a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme is, a terület érdekében megvalósítandó beruházásokat viszont kiemelkedően fontos közérdeknek nyilvánították. A kiemelkedő fontosságot nyomatékosítja, hogy a megvalósítása érdekében kötendő szerződéseket halasztást nem tűrő, ugyancsak kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződéseknek kell tekinteni. Hacsak így nem…

Közbeszerzés nélkül építenék meg a római-parti mobilgátat

A választott cég sosem tervezett még ilyen létesítményt. Olyan vállalkozással terveztetné meg a világ leghosszabb mobilgátját a Római-parton a fővárosi önkormányzat, amelynek semmiféle gyakorlata nincs a hasonló létesítmények terveinek elkészítésében. Mivel az érthetetlen megbízást a közbeszerzés megkerülésével írták ki, a Párbeszéd a Közbeszerzési Hatóság vezetőjéhez fordult – írja Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Az FVB szerint a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló létesítmény helyét törvény határozza meg, pontosan körülírva azt a területet, ahol a védmű megvalósítására irányuló beruházás megvalósul. Így az árvízvédelmi mű elhelyezkedésének, nyomvonalának meghatározása nem tartozik a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe. (Habár, mint az közleményben is áll: az árvízi védekezés a fővárosi önkormányzat feladata.)
Az FVB álláspontja szerint ezért a Fővárosi Közgyűlés a törvényben foglaltaknak megfelelően jelölte ki a Csillaghegyi-öblözet védelmét szolgáló árvízvédelmi védmű nyomvonalát, ezért az FVB szerint a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani.
A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!