Pár irodával több, maradhat? A siófoki fideszes képviselő furcsa irodabérletei Somogyban

Belpol

Közel 100 millió forintot, több mint havi egymilliót fizetett ki az Országgyűlés Hivatala Witzmann Mihály fideszes országgyűlési képviselőnek a munkájához szükséges ingatlanok bérleti díjaként az elmúlt nyolc évben. Az egyik irodahelyszínen képviselői jelenlétnek nyoma sincs, és a többi, már megszűnt szerződésnek is vannak „érdekességei”. Többek között az, hogy szinte minden eddigi bérbeadója rendkívül szerencsés a kapott EU-s és állami céges megbízásokat, pályázati pénzeket vagy földbérleteket illetően.

Minden országgyűlési képviselőnek kell egy iroda a választókerületében, a vidéki képviselőknek ezen felül egy budapesti lakás, mert a parlamenti ülések időnként késő éjszakába nyúlnak. A listáról bejutott képviselőknek a választókerületükön kívül is lehet irodájuk.

Az élő, módosított és megszűnt szerződéseket az Országgyűlés Hivatala tartja nyilván, az adatok közérdekűek, ezért nyilvánosak. A siófoki központú választókerület fideszes képviselője, Witzmann Mihály pesti lakását magánszemélytől bérli; az ingatlan bérleti díja 2014-ben még 156 000 forintba került, többszöri módosítással ez változott mára 226 ezerre - derül ki a parlament.hu oldalon elérhető nyilvános szerződések adataiból.

Witzmannak jelenleg Siófok Fő u. 131. szám alatt bérel az Országgyűlés magánszemélytől egy 371 négyzetméteres emeletes házat 380 000 forintért. Ezt nem csak Witzmann használja, hanem Fidesz-iroda is a párt helyi kommunikációja szerint.

A Fő utcai iroda előtt a Semmelweis utca 14.-ben volt Witzmann székhelye. Ezért a 70 négyzetméteres helyiségért legutóbb havi 295 910 forintot fizett az Országgyűlés Hivatala. A bérbeadó a Corp-Invest Kft. volt, amelynek két magánszemély tulajdonosa van, a siófoki Farkas házaspár. A feleség egy siófoki társasházba van bejelentve, a férj Kisbárapátiba, egy alig 400 lelkes külső-somogyi faluba. A helyiek szerint itt lakó gazdaként földeket szerzett. Farkas Ferenc több vállalkozása közül a Full Control Security Kft. az állami tulajdonú Balatoni Hajózási Zrt. címerét tünteti fel honlapján referenciaként Siófok város címere mellett. A Corp-Investtel két szerződése volt Witzmannak. Csak az újabbnál van feltüntetve a cím, a Semmelweis u. 14. (Az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint korábban még nem közöltek irodacímet a szerződésben.) A bérleti jogviszony kezdete 2015. január 1., vége 2021. december 31. A két kontraktusra összesen 25 357 926 forintot fizettek ki.

Ez a korábban használt Semmelweis utcai iroda rossz emlékeket kelthet Witzmannban, hiszen itt tüntetett a rabszolgatörvény ellen az egyesült ellenzék 2019 januárjában, és ezt az irodát „rongálta meg” cédulák cellux ragasztóval üvegre történő ragasztásával a Nem Adom a Házam” mozgalom. Witzmann akkor is az ellenzéki tüntetés szervezőit vádolta a „rongálással”, amikor már nyilvánvaló volt, hogy ki az „elkövető.” Az ügyben rágalmazás miatt büntetőügy van folyamatban Witzmann ellen, amit képviselői mentelmi joga miatt mandátumának lejártáig felfüggesztett a Siófoki Járási Bíróság.

Egy másik céggel, a Comfort Ablak Kft.-vel is van Witzmann Mihálynak szerződése irodabérletre, amit egyszer módosítottak. A 2019. április 28-án köttetett megállapodás egyik sora ugyanúgy cím nélküli, mint a Corp-Invest esetében, a másik sorban a Tanácsház u. 38. szerepel. A bérbeadó a Comfort Ablak Kft. Az épület földszintjén műanyag ablak bemutatóterem van, az emeleten az önkormányzati választás fideszes jelöltje, Gruber Attila egykori országgyűlési képviselő és ausztráliai nagykövet kampányközpontja volt. (Gruber egyébként a nagy anyagi és élőerős áldozatok ellenére elég csúfosan megbukott a választáson. Olyannyira, hogy a helyi fidesz alapszervezetet a pártközpont elég hirtelen feloszlatta.) Bár az önkormányzati választási kampány 2019 októberében véget ért, a Comfort Ablakkal fennállt irodabérleti jogviszony csak 2021 áprilisában szűnt meg a közhiteles nyilvántartás szerint. Összköltsége 17 703 000 volt. Ugyanebben az időszakban Witzmann az alig pár száz méterre levő Semmelweis utcai irodát is béreltette. 

A jó kapcsolat úgy tűnik, töretlen. Tavaly decemberben Witzmann azzal büszkélkedett egykori iroda-bérbeadója telephelyén, hogy a Comfort Ablak Kft.-nek sikerült mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást szerezni gyártókapacitás fejlesztésére. (Bár ebből a cég honlapján csak 44 millió látszik, és a pályázati térképen sem találtunk mást.) A 3 millió forint törzstőkéjű cégre rá is fér a segítség, mivel az utóbbi három évben milliárdos nagyságrendű árbevétel mellett nulla forint adófizetési kötelezettséget sikerült elérniük. Witzmann az üzemlátogatáson büszkén mutatta a csarnokot György László államtitkárnak. A szinte kizárólag Fidesz-híreket gyártó Somogy Televízió ötperces riportban számolt be az eseményről, amelyben éppen a szintén jelen lévő ügyvezetőt nem szólaltatják meg.

Az utolsó Witzmann-féle irodabérleti szerződés 2021. július 9-én köttetett a az Andocsi Kossuth Kft.-vel. Tárgya Andocs, Ady Endre u. 21. szám alatt 107 nm. iroda bérbeadása havi 166 370 forintért. Aláíró Huszár Vendel résztulajdonos és cégjegyzésre jogosult. Körbekérdeztünk a faluban, tudják-e, hogy Witzmannak van ott irodája. Egy biciklit toló idősebb úr azt mondta, az megtiszteltetés lenne, ha a képviselő úr a faluban is jelen lenne, de nem tud róla. Mondjuk a címet. Így már ismerős neki. A Vendelék azok. De ott a Misinek irodája nincsen.

Elmentünk megnézni, mikor van képviselői fogadóóra. Hát nincs. Bár szépen lengedeznek a zászlók a ház előtti rudakon (az EU zászlajának rúdja éppen üres, csak a székely és a magyar lobog. Az üres rúdra napja a község lobogóját tűzték.) Az épületen sem Fidesz, sem Witzmann tábla nincsen. Becsengettünk.

Az ajtót nyitó hölgy közölte, hogy nincs ott Witzmannak irodája, sem személyzete. Nincs ott senki.

Van ugyan egy hátsó helyiség, ahol már kétszer volt a képviselő úr, de ott nincs fogadóórája. Javasolta, hogy az önkormányzatnál érdeklődjük meg, mikor lehetne találkozni vele.

A cégre és vezetőjére rákerestünk az interneten, és itt is azt láttuk, hogy többször találkozott Witzmannal, mint független települési képviselő, legutóbb a siófoki irodában. Huszár Vendel neve a Greenpeace egy híres iratában is felbukkan.  Ángyán József írta az Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás (2015-2016.) című munkájának Somogy megyei fejezetében:  d5fa3d2d-foldarveresek_-_somogy_megye.pdf (greenpeace.org)  „A Huszár család két tagja nyertes árajánlatával, részben saját maga által 2034-ig, 1.250 Ft/Ak díjért bérelt, másrészt bérlettel nem terhelt, árverésre bocsátott állami földekből szerzett meg 5 db birtoktestet Andocs és Somogymeggyes területén. Az elnyert összes terület 218 hektár, amely a megyében elárverezett állami földterületek 1,8%-a. Ezzel a megyei rangsor tizenegyedik helyére kerültek. A két családtag, anya és lánya együttes nyertes árajánlata 276 millió Ft volt, vagyis átlagosan 1 millió 267 ezer Ft/ha (114.000 Ft/Ak) áron szerezték meg a területeket.”  

Különös szerencse, hogy mindezekhez Witzmann hivatali ideje alatt sikerült hozzájutniuk a kiválasztott irodák bérbeadóinak.

Witzmann irodabérleteit összegezve a Fő utcai 380 000 és a pesti lakás 226 ezres kiadása összesen 606 000 forint havonta. A többi somogyi képviselő szerényebb. Továbbra is kérdés, hogy mi szüksége van a képviselőnek az andocsi irodára, ahol ezek szerint nem is képviselteti magát. Ezt megkérdeztük tőle is, de nem kaptunk választ.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk