A pártközpont nem kegyelmez: szétkergették a siófoki Fideszt a vereség miatt

  • narancs.hu
  • 2019. november 20.

Kis-Magyarország

A Fidesz politikai ellenfeleit segítő, azoknak információt szállító, megosztott, a kampányban elégtelen munkát végző tagokról ír levelében Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, a Fidesz siófoki választókerületi elnöke annak indoklásául, hogy miért kezdeményezte a Fidesz siófoki alapszervezetének feloszlatását.

Úgy fest, a siófoki Fideszt is felügyelő választókerületi elnök, Witzmann Mihály nem beszél a levegőbe, ami a folyamatos szivárogtatást illeti. A november 18-i keltezésű, a helyi Fidesz-tagokhoz szóló, szigorúan belső használatra szánt levele már másnap, 19-én kikerült egy nem titkoltan ellenzéki Facebook-oldalra.

Súlyos vereség érte a Fideszt október 13-án Siófokon, ennek a következménye a zűrzavar és a „leszámolás” a helyi pártszervezetben. Többen csak tisztújítást, vezetőségcserét vártak, mások nem lepődtek meg a szervezet szélnek eresztésén sem. Maga Witzmann is azt írja levelében, hogy a helyi Fidesz-csoport elnökségének döntését és indoklását vette figyelembe, amikor a feloszlatást indítványozta a párt országos választmányánál.

Witzmann Mihály választókerületi elnök levelét megírta

Witzmann Mihály választókerületi elnök levelét megírta

Fotó: Gruber Attila/Facebook.com

Megfordult a többség a testületben

Ismert, hogy Siófokon október 13-án az ellenzéki és civil együttműködés által támogatott, a választásokra alakult Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben indult polgármester, Lengyel Róbert újrázni tudott, a szavazatok 53,3 százalékával (5873 voks) győzött fideszes kihívója, a korábbi ausztrál nagykövet, előtte parlamenti képviselő Gruber Attilával szemben (42,1 százalék, 4644 voks).

Öt éve Lengyel csaknem kétharmados fölénnyel diadalmaskodott a Siófokot húsz éven át vezető fideszes Balázs Árpáddal szemben, de akkor még bő fideszes többség alakult ki a képviselő-testületben. Most Lengyel kisebb arányban nyert ugyan, ám ezúttal jelölő szervezete, a Becsülettel Siófokért Egyesület került kétharmados többségbe. Nyolcfős frakciót alakíthattak, a négy fideszessel szemben.

Gruber Attila és Witzmann Mihály, valahol utat tévesztettek

Gruber Attila és Witzmann Mihály, valahol utat tévesztettek

Fotó: Gruber Attila/Facebook.com

„Megosztottságból fakadó problémák”

A nyolc egyéni választókerületből ugyanis csak kettőt tudott elhozni a kormánypárt, két fideszes pedig kompenzációs listáról ülhet be a testületbe. Sokat elmond a mostani tisztogatásról, hogy az eredeti pártlista első és második helyezettje sem lesz végül képviselő. Úgy tudjuk, Szajcz Adrián korábbi frakcióvezető és Gruber Attila helyett is újakat jelölt Witzmann Mihály választókerületi elnök. Pedig a Nemzeti Választási Iroda még most is úgy tudja, hogy ők ültek be a testületbe, a honlapon még ez a két név szerepel, mint olyan politikus, aki a kompenzációs listáról jutott be.

„A siófoki Fidesz-tagságban 2014 óta tapasztalható problémák alapvetően a megosztottságból fakadtak” – írja tagtársainak szóló levelében Witzmann, az alapszervezet feloszlatásának szükségességét indokolva. „Súlyos gond – folytatja –, hogy a csoportüléseken született döntések rendre az alapszervezeten kívülre is eljutottak”.

Hozzáteszi: „Olyan eset is volt, hogy a tagság még ülésezett, de az ott elhangzottak már az interneten voltak olvashatók”. Witzmann szerint az utóbbi kampányokban egyes tagok a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben nyíltan segítették, támogatták politikai ellenfeleiket. Mások munkája pedig a kampányokban elégtelen színvonalú volt.

Teljes sorcsere

A feloszlatást kezdeményező levél teljes sorcserét, fiatalítást tart kívánatosnak a siófoki Fideszben. A Narancs.hu megkérdezett két helyi „ősfideszest”, egyikük szerint most éppen A bukás című internetes mémsorozat egy újabb epizódja zajlik, de ezúttal élőben, a helyi Fidesz-szervezetben. Azaz szerinte Witzmann csak szeretné áttolni másokra a felelősséget.

Egy másik forrásunk - aki korábban önkormányzati képviselő is volt -, csupán ennyivel kommentálta a történteket: „Xerxész perzsa király megkorbácsoltatta a tengert...” (Mint ismert, a mítoszban a király a tengert hibáztatta, amiért csapatai egy viharban meggyengültek, majd veszítettek a görögökkel szemben - a szerk.)

Az EP-választás előtt még Kövér is eligazítást tartott Siófokon

Az EP-választás előtt még Kövér is eligazítást tartott Siófokon

Fotó: narancs.hu

A Fidesz választókerületi problémáit súlyosbítja, hogy – amint az például a merce.hu minapi összegzéséből is kiderült – a siófoki központú somogyi 4-es azon kevés vidéki választókerület egyike, amelyikben az összes október 13-i szavazatot összeadva ellenzéki többség alakult ki.

Mint korábban megírtunk, nem Siófok az egyetlen hely, ahol kemény kézzel tesz rendet a Fidesz a vereség után.

Van, ahol a választás lenullázta a Fideszt, még az elnökük is lelépett

Találtunk egy települést az országban, ahol a Fidesz választási teljesítményének személyi konzekvenciája lett. Ahogy számos más településen, úgy Dunaföldváron is csúnyán kikapott a Fidesz október 13-án. Hat kormánypárti jelölt akart bejutni a 8 fős képviselőtestületbe, de egyiküknek sem sikerült elég voksot összegyűjteni a győztes független jelöltekkel szemben.

(Címlapfotónk: Gruber Attila siófoki fideszes polgármesterjelölt és csapata a helyhatósági választások előtt. A felvétel forrása: Gruber Attila/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk