Pedofilellenes törvényjavaslatot nyújtott be Kocsis Máté

  • narancs.hu
  • 2021. május 26.

Belpol

Jön a pedofil-nyilvántartás.

Pedofilellenes törvéncsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek kedd esete Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella - közölte Facebook-oldalán Kocsis.

A fideszes képviselő összegzése szerint a javaslat:

  • létrehoz egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást
  • szigorítja a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit
  • számos munkakörtől eltiltja az ilyen bűncselekményekért elítélteket
  • szigorítja a feltételes szabadlábra helyezés és az elévülés feltételeit

A javaslat indoklásából kiderül, hogy a nyilvántartásba azok adatai fognak bekerülni, akiket gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek, és akik az elkövetéskor már betöltötték 18. életévüket. Az adatbázishoz az férhet hozzá, aki gyermek hozzátartozója vagy gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását látja el.

A megismert adatok kizárólag a gyermek védelmében használhatók fel, a pedofil bűncselekmények miatt elítéltek nevét tilos lesz nyilvánosságra hozni, a nyilvántartásról felvétel sem készíthető.

A javaslat kibővíti a foglalkozástól eltiltás eseteit is. Ez alapján, "aki gyermek sérelmére szexuális bűncselekményt követ el, nem foglalkoztatható olyan munkáltatónál , amely gyermekek részére szabadidővel, szórakozással, sportolással összefüggő szolgáltatást nyújt (például strand, vidámpark, állatkert). Továbbá ezen bűncselekmények elkövetői kormányzati szolgálati jogviszonyt sem létesíthetnek és politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be az államigazgatásban."

Az eltiltás eddig csak a gyerekek nevelésével, gondozásával, felügyeletével és gyógykezelésével összefüggő munkakörökre vonatkozott. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk