Karácsony: Minden egyes magyar ember zsebéből 350 ezer forintot vett ki a kormány

  • narancs.hu
  • 2021.05.25 19:30

Belpol

Azzal, hogy lemondott a Helyreállítási Alap kedvező feltételű támogatásainak nagyobb részéről. A főpolgármester szerint a kormány nem akart érdemben egyeztetni a fővárossal a helyreállítási tervről.

 

 

"Nyilvánosságra hozzuk a Fővárosi Önkormányzat javaslatait, hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány. Mert már megint a magánérdekeket helyezték a közérdek elé, már megint megrövidítették a magyarokat, már megint érzéketlenek voltak a válság miatt bajba jutott emberekkel és vállalkozásokkal szemben, már megint fontosabb volt az orosz és a kínai gazdasági érdekek kiszolgálása, mint az európai értékválasztás; már megint nem mondanak igazat sem itthon, sem Brüsszelben" – írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

A főpolgármester szerint „a kormány mindenféle egyeztetés nélkül lemondott a Magyarországnak járó uniós segítség nagyobbik részéről, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia vele, és egy érdemben senkivel nem egyeztetett, összetákolt országprogramot adott le az EU-nak”.

Azt ígéri, a kormányváltás után első dolguk lesz az EU-s támogatás újratárgyalása.

Karácsony a bejegyzésében kitért arra a vádra is, miszerint csupán egy SMS hosszúságú anyagot küldtek a kormánynak arról, hogy mire kívánják elkölteni az EU által biztosított helyreállítási alapból származó forrásokat. A nyilvánosságra hozott dokumentumokra utalva azt írja: a képen láthatóak azok a dokumentumok, amelyek a főváros terveit tartalmazzák, és amelyeket átadtak a kormánynak. "A munkatársaim rengeteget dolgoztak vele, és szerettük volna azt hinni, hogy nem hiába. Utólag azonban bebizonyosodott, hogy a kormánynak esze ágában sincs érdemben konzultálni, egyeztetni" – fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint a kormány inkább lemondott 3000 milliárd forintról, „csak hogy az önkormányzatokkal ne kelljen tárgyalniuk a felhasználásukról, és ne kelljen elszámolniuk vele”. „Miután a kormány mindent megtett, hogy kivéreztesse a fővárost és az önkormányzatokat, és még az uniós források egy részét is megvonta tőlünk, inkább hallgatnék a helyükben és nem kürtölném tele a médiát nyilvánvaló hazugságokkal” – írja.

A mi terveink egy zöld, élhetőbb, modernebb városról szóltak. Ezzel szemben a kormány betonba és vasba önti a magyarok, köztük a budapestiek pénzét, miközben minden egyes magyar ember zsebéből kivett 350 ezer forintot, amikor lemondott a Helyreállítási Alap nagyon kedvező feltételű támogatásainak nagyobb részéről.

 

A főváros tervei a honlapján érhetők el. A korábbi kormányzati tervekről pedig ebben a cikkünkben írtunk:

(Facebook/Karácsony Gergely)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk