Pegasus-ügy: a Fővárosi Választási Bizottság tagja is szerepel a megfigyelendők listáján

  • narancs.hu
  • 2022. január 27.

Belpol

Vértesy László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanító jogász a 2018-as választási kampányban a Jobbikhoz közel álló Civitas Intézetet vezette.

Vértesy László jogász, a Fővárosi Választási Bizottság tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is rajta van a Pegasus kémszoftverrel megfigyelendő célszemélyek listáján – írjaDirekt36. Vértesy két telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasus különböző ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Arról a lapnak nincs információja, hogy Vértesyt valóban le is hallgatták-e, de arra emlékeztet a Direkt36, hogy a kiszivárgott listán szereplő más Pegasus-célpontok esetében korábban többször is kimutatták a technikai vizsgálatok, hogy a készülékekbe valóban behatoltak a kémszoftverrel.

A lap megkereste a jogászt, az érintett azonban nem szeretett volna válaszolni a felmerülő kérdésekre. Vértesy ismerősei egyike azt mondta, a jogász maga sem érti, hogyan került a listára. 

Vértesy László korábban éveken át volt a kormányközeli Századvég Alapítvány kutatója, majd tulajdonosa és vezetője lett a Civitas Intézet nevű cégnek, amely a 2018-as parlamenti választások előtt segítette a Jobbikot. 2014 óta tagja a választások jogszerűségét felügyelő Fővárosi Választási Bizottságnak.

Vértesy László neve és telefonszámai 2018 őszén kerültek fel a célszemélyek listájára, ám a Direkt36 szerint ebben az időszakban semmi olyan esemény nem történt vele, amely egyértelmű választ adna arra, miért lehetett a megfigyeltek között. A Civitas ebben az időszakban már nem volt aktív, és Vértesynek se volt szorosabb kapcsolata a párttal.

A lap megjegyzi, hogy bár az Nemzeti Közszolgálati Egyetem bármely foglalkoztatottja ellen folytathatnak a hatóságok „megbízhatósági vizsgálatot”, amelynek során titkosszolgálati módszerek is alkalmazhatók, de ezt a szabályt csak 2021-ben vezették be.

(Direkt36)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk