Már kérhető a külképviseleti névjegyzékbe vétele annak, aki külföldről szavazna

  • narancs.hu
  • 2022. január 27.

Belpol

Attól tart a Nemzeti Választási Iroda, hogy a járvány miatt ellehetetlenülhet a szavazás a kínai képviseleteken.

Az országgyűlési választás napján, április 3-án külföldön tartózkodó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt a választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a jegyzőtől kérheti. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, vagy online a magyarorszag.hu honlapon.

Az NVI a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve saját honlapján közzéteszi a külképviseleti választási irodák címét, változás esetén pedig haladéktalanul frissíti a listát. Külképviseleti szavazásra minden olyan kijelölt helyen lehetőség lesz, ahol azt a fogadó ország biztonsági körülményei, illetve járványügyi előírásai lehetővé teszik.

Az NVI ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

a világ számos országában továbbra is kritikus a koronavírus miatti járványhelyzet, és emiatt nem zárható ki – elsősorban Kínában –, hogy a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolják vagy akár el is lehetetlenítik.

A jelenlegi információk szerint négy kínai város – Csungking, Kuangcsou, Peking és Sanghaj – magyar külképviselete lehet érintett. A távol-keleti országban a rendkívül szigorú karantén- és csomagátvételi szabályok mellett, ha most hétvégén lennének a választások, ellehetetlenülne a szavazás. Az NVI megjegyezte: a 2018-ban szavazást lebonyolító kínai külképviseleteken összességében mintegy kétszázan adták le szavazatukat.

Az NVI a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolja, hogy a négy említett kínai külképviseleten történő szavazás helyett az érintettek lehetőség szerint más módon éljenek választójogukkal.

"Kérjük a választópolgárokat, hogy fokozott figyelemmel és folyamatosan kövessék nyomon a szavazás helye szerinti ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint az adott helyen működő külképviselet és a Nemzeti Választási Iroda honlapját."

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.