Péterfalvi megvizsgálta a Pegasus-ügyet és mindent rendben talált

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Belpol

Ugyanakkor a jelentés részleteit 2050-ig titkosították. 

Elkészült a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Pegasus szoftverrel kapcsolatos visszaélésekről szóló jelentése. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálódásai során arra jutott, hogy Magyarországon jogszerűen használták a programot. Az adatvédelmi biztos azt is elmondta, hogy 100 konkrét esetet nézett meg, és semmilyen problémát, szabálytalanságot nem észlelt. A jelentés részleteiről azonban sokáig nem tudhat semmit a nyilvánosság, ugyanis 2050-ig titkosították azt.

Péterfalvi Attila elmondta ugyanakkor, hogy a Pegasus alkalmazásával kapcsolatban kiszivárgott, 50 ezer telefonszámot tartalmazó lista, illetve a 300 magyar állampolgár személyazonosító adatait és telefonszámait tartalmazó lista felveti a jogellenesség lehetőségét, ezért feljelentést tesznek.

A NAIH hivatalból vizsgálta a Direkt 36 portál tavaly nyári cikkei nyomán az izraeli kémszoftver magyarországi nemzetbiztonsági szervek általi használatát, illetve igazságügyi minisztériumi engedélyezését.

A vizsgálat főbb, nyilvános megállapításait tartalmazó, 55 oldalas jelentés a hivatal honlapján olvasható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk