„Péternek csak egy baja van Viktorral, hogy nem ő ül a helyén”
előválasztás_Szolnok

„Péternek csak egy baja van Viktorral, hogy nem ő ül a helyén”

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

Igencsak megmozgatta a fiatalokat az előválasztás második fordulója. Körképünk szerint a vidéki városokban nagy számban ment el szavazni ez a korosztály. Ikszek Márki-Zayra és Dobrev Klárára, kígyózó sorok a sátraknál, határozott véleményű szavazók. Békés megyei, szegedi, szolnoki és siófoki helyzetképünk következik.

Békéscsaba központjában, a Szent István téren lévő sátornál a második fordulóban mindennap nagy volt az érdeklődés, naponta mintegy 700-an adták le itt a voksukat úgy, hogy a város más részein is lehetett szavazni. Megtudtuk, hogy az előválasztás második fordulójának első három napján a nyugdíjas korosztály jött leginkább. Többen meg is kérdezték a szervezőket, hogy „Itt lehet Klárára szavazni?” Az egyik szervező szerint jól lemérhető volt az első napokban a DK ezirányú mozgósítása. Az ezt követő napokban viszont a korosztályok részvétele kiegyenlítődött, mert egyre több középkorú és fiatal jött. A legtöbb alkalommal sorok kígyóztak az előválasztási sátrak előtt. Pénteken Békéscsaba legnagyobb lakótelepén, a Lencsésin lehetett szavazni. Itt több mint 20 ezren laknak.

„Nem több legendánál, hogy a fideszesek közül sokan, netán tömegével vettek volna részt az előválasztásban, hogy bármilyen módon befolyásolják. Legalábbis mi ezt nem tapasztaltuk Békéscsaba főterén” – mondta a Narancs.hu-nak egy, az ellenzéki előválasztás mindkét fordulójában részt vevő aktivista. 

A Viharsarok harmadik legnépesebb településén, a térség ipari központjának számító 30 ezres Orosházán három napon keresztül lehetett voksolni az előválasztás második fordulójában. A hideg és esős idő ellenére a városközpontban található nagyáruház előtt felállított sátornál a szavazók száma minden esetben elérte a 650-et. Egy napig szavazhattak az emberek az ugyancsak az ehhez a választókerülethez tartozó és Ménesbirtokáról nevezetes Mezőhegyesen. A kisvárosban kétszáznál valamivel többen éltek a lehetőséggel. „Mi itt mindenkit ismerünk, pontosan tudjuk, ki fideszes vagy Fidesz-szimpatizáns. Ezért bátran mondhatom, nemhogy tömegével, hanem szinte egyáltalán nem jelentek meg és nem tettek kísérletet, hogy valaki mellett voksoljanak” – mondta a Narancs.hu-nak egy orosházi szervező.  

Siófokon szerdán délután háromnegyed hatkor a szavazóponton megjelent egy 50 körüli úr zöld sapkában, Lidl-szatyorral a kezében és a köszönés után rögtön azt kérdezte, Fidesz-tagok szavazhatnak-e. Az önkéntesek azt válaszolták, ez nem kizáró ok, amennyiben aláírja az ellenzéki értéknyilatkozatot. Ez megtörtént. A szavazatszedők tréfásan fogták fel a kérdést, és igazolványt, lakcímkártyát, párttagkönyvet kértek. Utóbbi természetesen csak poén volt. Az úr leszavazott, majd öt percben ecsetelte Márki-Zay Péter erényeit, és eszmefuttatását azzal zárta: „Péternek csak egy baja van Viktorral, hogy nem ő ül a helyén.” 

Csütörtökön délelőtt tíz órakor az utcán és a Sió-hídon állt a sor vége, több tíz méteres sort alkottak így a szavazók. (A Balaton-parti városban a helyi MSZP-irodában folyik a voksolás, mivel a város főterére egy ott zajló rendezvény miatt nem tudtak kitelepülni előválasztási sátorral.) A szerdai tévévita jelenthette a fordulópontot, ez aktivizálhatott sokakat. A sorban állók közül többen is nehezményezték, hogy Márki-Zay Péter a vitában agresszíven kommunikált, lekezelően beszélt a nőkről és általában rendkívül unszimpatikusnak találták. Akik erről beszéltek, azt mondták, ez késztette őket arra, hogy reggel első dolguk legyen voksolni. Csütörtök délelőtt a szavazók mintegy 10 százaléka volt olyan, aki az első körben nem szavazott.

Szegeden egyértelműen megállapítható, hogy előválasztás második fordulójában lényegesen több fiatal és középkorú jelent meg a szavazási sátraknál, mint az első fordulóban” – mondta a Narancs.hu-nak a helyi választás lebonyolításában részt vevő egyik aktivista. Noha az előválasztás első fordulójában is magas volt a részvétel Szegeden, a második fordulóban még többen mentek el szavazni. Egy lényeges különbségre azonban felhívták a figyelmünket. Míg az első voksoláskor a miniszterelnök-jelölti ötös vita után nagyon meglódult a részvétel, addig ilyen nagy kilengést Szegeden a második körben egyelőre nem tapasztaltak. Alapvetően ennek kettős magyarázata lehet. Egyfelől: a jelenlegi folyó voksoláson folyamatosan, napról napra emelkedik a szavazók száma. Másfelől: a péntek reggeli állapot a hétvégre változhat, így könnyen elképzelhető, hogy a szerdai Dobrev-Márki-Zay-vita hatása akkora érik be.

Semmi jelét nem tapasztalta szegedi informátorunk, hogy tömegesen vagy szervezetten jelennének meg a Fidesz szavazói Szegeden az előválasztási sátraknál. „Magányos farkasok bizonyára vannak” – tette hozzá. 

„A Fidesz-média agyonhallgatta az előválasztásról szóló híreket, így választóik jelentős része számára ez nem is létezik”

– mondta szegedi informátorunk, aki hozzáfűzte még: leginkább azt tapasztalták, hogy a járókelők jelentős hányadának fogalma sincs, ki, miért és milyen voksokat gyűjt a választási sátraknál.

Ugyancsak a fiatalok és az első fordulóban nem szavazók aktivitásáról számoltak be szolnoki beszélgetőpartnereink. Mint mondták, a szavazósátraknál a voksok leadásánál sokszor látszódik, ki tova teszi az x-et - van, aki nem is titkolja; ez alapján pedig elmondható, hogy rengetegen szavaztak Márki-Zay Péterre. Tíz ember közül jó, ha négy voksolt Dobrev Klárára. Számos fiatal délután, iskolából jövet szavaz. 

Egy középkorú nő a szolnoki központi sátornál még akkor is hezitált, hogy kire szavazzon, amikor már a kezében volt a szavazócédula. Eddig úgy gondolta, hogy nőként Dobrev Klárára voksol, de látva a legutóbbi vitát, elbizonytalanodott. Szerinte mindegy, ki nyer, csak Orbán menjen. Hasonlóképpen fogalmazott egy idősebb házaspár is. Nézték a legutóbbi vitát és szerintük elfogadható, bár néha erős volt. A politika már csak ilyen, vannak viták, mondták. Csak sikerülne végre leváltani Orbánt, tették hozzá.

Egy idősebb asszony határozottan kijelentette, Dobrev Klárára szavazott most is. Nem volt már ilyen eltökélt és egyöntetű egy középkorú házaspár. Egy-egy arányban szavaztak Márki-Zayra és Dobrevre, míg az első fordulóban Dobrevre adták a voksukat. Most úgy voltak vele, hogy mindkettőnek meg kell adni az esélyt, mert a legfontosabb Orbán leváltása. Közben egy fiatal srác is jött szavazni; kérdésünkre, hogy volt-e az első fordulóban azt felelte, hogy nem. Most egyébként Márki-Zayra szavazott. 

"Jó lenne kipróbálni már, hogy milyen egy női miniszterelnök"

- ezt már egy fiatal nő mondta. Ő sem volt az első fordulóban voksolni, de most úgy gondolta, eljön, mert számára a DK miniszterelnök-jelöltje szimpatikus.

A hét folyamán egy másik sátornál, a Széchenyi-lakótelepen azt lehetett tapasztalni, hogy a délután 3 órakor kezdődött voksolás elején tarolt Dobrev Klára. Szinte minden idős rá adta a voksát. Ugyanakkor 4 óra után már változott a kép, a szemmel láthatóan fiatalabbak és munkából jövők közül nagyon sokan Márki-Zayra tették az ikszet.

(Cikkünk elkészítésében közreműködött: Bod Péter, Bod Tamás, Bozai Ágota, Tóth András)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk