Pikó András leveleket tett közzé, melyek szerint Kocsis Máténak is jóvá kellett hagynia a kerületi újság tartalmát

  • narancs.hu
  • 2019. december 16.

Belpol

A kerület parlamenti képviselője minderre újra csak azt tudta mondani, hogy "kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni".

„Az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték. Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött: el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának a nyomait” – írja a Facebookon Pikó András.

Pikó publikált is két levelet, amiket Nyerges Zoltán, a Józsefváros főszerkesztője írt azért, hogy jóváhagyást kérjen a lap augusztusi számának tartalmára, még a megjelenés előtt.

Ezek a levelek a kerület informatikai átvilágítása során kerültek elő. A címzettek között pedig ott szerepel Kocsis Máté, a kerület parlamenti képviselője, Sára Botond, korábbi polgármester, Rimán Edina jegyző és Helyi Választási Iroda vezetője, Egry Attila fideszes alpolgármester és Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetvezetője és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának akkori elnöke is.

Pikó szerint az volt a rendes ügymenet, hogy a főszerkesztő valamennyi lapszámra jóváhagyást kért.

„A Józsefváros újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forintos büntetést szabott ki a Józsefvárosi Önkormányzatra, amit már az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie.

A felelősöket ott találjuk a levél feladója és címzettjei között. A sajtó pártirányítása, amire ez a levél bizonyíték, egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát. A Helyi Választási Iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Különösen súlyossá teszi ezt a szerepvállalását Rimán Edinának az, hogy a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a feladata épp a választás tisztaságának biztosítása lett volna. A tetteikért vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget” – írta a polgármester.

„Kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni, mondtam már. Tessenek elkezdeni inkább végre dolgozni, és tessenek visszaadni a 900 alacsony jövedelmű dolgozónak az egy havi bérét, amit elvettek” – így reagált Kocsis Máté Pikó vádjaira.

Neked ajánljuk