Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi ellátást?

  • narancs.hu
  • 2020. május 24.

Belpol

A két világháború között is a Belügyminisztérium irányítása alatt működött az egészségügy.

A koronavírus-járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – ezzel indokolta az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, a miniszterelnök helyettese, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást – értesült több, független forrásból a Medical Online.

A lap megjegyzi, a két világháború között is a Belügyminisztérium irányítása alatt működött az egészségügy, úgy tűnik, a kormány most ehhez az időszakhoz kíván visszatérni. A háziorvosi ellátás államosítása azonban igen sok kérdést felvet, például azt, hogyan kárpótolják azokat, akik akár több tízmillió forintot is kifizettek a praxisuk tulajdonjogáért, vagy hogyan fizeti ki az állam azokat a háziorvosokat, akiknek saját tulajdonában van a rendelője, vagy a praxisban használt számos eszköz.

Az alapellátás államosításának ötlete az elmúlt tíz évben már többször is felmerült, figyelmeztet a lap, ahogy azt is évek óta hangoztatja a kormány, hogy az alapellátás számára prioritás. Ehhez képest még mindig súlyos problémákkal küzd, ráadásul a 2015-ben elfogadott alapellátási törvényhez kapcsolódó rendeleteket a mai napig nem abszolválta az Emmi.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?