Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi ellátást?

  • narancs.hu
  • 2020. május 24.

Belpol

A két világháború között is a Belügyminisztérium irányítása alatt működött az egészségügy.

A koronavírus-járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – ezzel indokolta az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, a miniszterelnök helyettese, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást – értesült több, független forrásból a Medical Online.

A lap megjegyzi, a két világháború között is a Belügyminisztérium irányítása alatt működött az egészségügy, úgy tűnik, a kormány most ehhez az időszakhoz kíván visszatérni. A háziorvosi ellátás államosítása azonban igen sok kérdést felvet, például azt, hogyan kárpótolják azokat, akik akár több tízmillió forintot is kifizettek a praxisuk tulajdonjogáért, vagy hogyan fizeti ki az állam azokat a háziorvosokat, akiknek saját tulajdonában van a rendelője, vagy a praxisban használt számos eszköz.

Az alapellátás államosításának ötlete az elmúlt tíz évben már többször is felmerült, figyelmeztet a lap, ahogy azt is évek óta hangoztatja a kormány, hogy az alapellátás számára prioritás. Ehhez képest még mindig súlyos problémákkal küzd, ráadásul a 2015-ben elfogadott alapellátási törvényhez kapcsolódó rendeleteket a mai napig nem abszolválta az Emmi.

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.