Medical Online: orvosszakmai döntéseket is hozhatnak a kórházparancsnokok és az operatív törzs

  • narancs.hu
  • 2020. május 24.

Belpol

Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler Miklós.

Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler Miklós. Az utasítás értelmében végszükség esetén az operatív törzs dönthet arról, fel lehet-e venni szerződéssel például aneszteziológust, írja a Medical Online.

A lap megjegyzi, a miniszter - már-már szokásához híven - ismét hétvégén írt levelet minden, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartása alatt álló intézménynek, amelynek értelmében ezekben az intézményekben részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.

A lap úgy értelmezi a levelet, ez leginkább olyan helyzetekben okozhat problémát, amikor például meghibásodik a lélegeztető-rendszer, vagyis olyan helyzetben, amin akár emberéletek is múlhatnak, és amikor egy gyors hibaelhárítást csak magántulajdonban álló cég tud elvégezni.

A javítás szükségességét elsőként a kórházparancsnok bírálja el. Az igazgató szakmai indoklását írásban kell hozzá eljuttatni, ha azt indokoltnak tartja, ő majd továbbítja az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, majd az ÁEEK területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet. A végső engedélyt az operatív törzs adja meg a javításhoz.

A magánszemélyekkel és/vagy egyéni vállalkozókkal kötendő szerződésekre vonatkozó tilalom az orvosszakmai döntés lehetőségét is megadja a kórházparancsnokoknak és az operatív törzsnek, jegyzi meg a lap. Hozzáteszik, ez vonatkozik arra, ha például újabb szakorvossal szerződnének a kórházak, amire, Kásler levele szerint ismételten az egyenruhások adhatnak majd végső engedélyt.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.