„Politikai elvárások szerint” – Volt állami csúcsvezetők elítélése a Sukoró-perben

  • narancs.hu
  • 2015. október 7.

Belpol

Első fokon letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság Sukoró-ügyben. Gyurcsány Ferenc elvárásokhoz igazított igazságszolgáltatásról beszél. Részlet az e heti Narancsból.

Múlt szerdán hirdetett elsőfokú ítéletet a Szolnoki Törvényszék a Sukoró-ügyként ismertté vált büntetőperben. Sólyomváriné Csendes Mária bíró Tátrai Miklósra, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatójára 4 év, Császy Zsoltra, az MNV korábbi értékesítési igazgatójára 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki. Tátrait különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a bíróság, Császy e cselekményben bűnsegédként vett részt, emellett magánokirat-hamisításért is elmarasztalták. Az ítélet szerint a vádlottak 2008-ban áron alul cseréltek el egy állami tulajdonban lévő sukorói területet Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. Ha a szerződés realizálódik, a magyar államot 1,294 milliárd forintos kár érte volna. A bíróság felmentette a szintén hűtlen kezeléssel vádolt Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt vagyongazdálkodásért és ágazati fejlesztésekért felelős szakállamtitkárát, valamint F. Zsolt értékbecslőt. Joav Blum ügyvédjét, V. Bálintot pénzbüntetésre ítélték; ő nem a telekcserekor, hanem a sukorói ingatlanokért felajánlott területek megvásárlása során követett el közokirat-hamisítást.

false

 

Fotó: MTI

A vádlottak az ítélethirdetés után a per politikai, koncepciós jellegét hangsúlyozták, Tátrai Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában érzékeltette, hogy az ügyészek megpróbáltak egy Gyurcsány Ferencre nézve terhelő vallomást kicsikarni tőle. Az ügyben egy ideig gyanúsítottként szereplő Gyurcsány szerint az ítélet megmutatja, hogy„az igazságszolgáltatás egy része törvénytelenül, politikai elvárásoknak eleget téve működik”. A Fidesz válaszközleményében felháborítónak nevezte, hogy Gyurcsány „ahogy 2006 őszén a rendőrséget, most a független magyar bíróságot akarja politikailag kézi vezérelni”. Az eljárásban Gyurcsány mellett tanúként hallgatták meg Bajnai Gordon, Veres János és Oszkó Péter volt minisztereket, és az egész Sukoró-ügy a Fidesz „elszámoltatási kampányának” vezérhajója volt, de feljelentőként beszállt Schiffer András, az akkor még parlamenten kívüli LMP alapítója is. A tisztánlátást viszont maga az ítélet sem segíti…

Folytatás – leleplező erejű részletekkel! –  csütörtökön megjelenő nyomtatott kiadásunkban…

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?