Politikai hírek

  • 1996. december 19.

Belpol

Megszűnt Major többsége
Megszűnt Major többsége Nagy-Britanniában megszűnt a kormányzó konzervatívok többsége a parlament alsóházában, amire 17 éve, Margaret Thatcher hatalomra kerülése óta nem volt példa. Egy pótválasztáson az ellenzéki Munkáspárt jelöltje győzött, így a toryknak az alsóházban csak 323 képviselőjük maradt, épp annyi, mint a többi parlamenti pártnak együttvéve. Az országos választásokat jövő májusig kell kiírni Nagy-Britanniában, de az ellenzék még a májusi választások előtt szeretné megbuktatni a John Major vezette kormányt. A londoni The Times című napilap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint egyébként, ha most tartanák a választásokat, a Munkáspárt 30 százalékkal kapna több szavazatot, mint a konzervatívok.

Fidesz: önállóan a választásokon A Fidesz - MPP - megerősítve egy évvel korábbi döntését - úgy határozott: önállóan készül az 1998-as választásokra. A párt országos választmányának ülésén Orbán Viktor pártelnök helyzetértékeléséből kiderült: a Fidesz nem ért egyet azzal, hogy a kormány nem tervez változtatásokat gazdaságpolitikájában, mert szerinte a költségvetési tervezet alapján egyértelmű, hogy újabb megszorításokra kerül sor. A KDNP-ben lévő politikai harc kapcsán a választmány elnöke, Várhegyi Attila úgy fogalmazott: a KDNP "nem kiegyensúlyozott partner".

NIOK: nonprofit díjak A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) kuratóriuma az idei évben is három kategóriában osztotta ki díjait nonprofit szervezetek között. Az adakozásban élen járó gazdasági szervezet díját a P & P Pékáru Bt. kapta, amely Kunszállás és térségében több millió forint értékben látja el pékáruval és adományokkal a rászorulókat. Az adakozásban élen járó magánszemély Andor György Károly római katolikus ferences pap és tanár lett; az év nonprofit szervezete díjat az Egri Alternatív Kulturális Egyesület kapta, amely egy komplex kultúrcentrumot működtet fiataloknak.

Belgrád: változatlan helyzet Belgrádban továbbra is százezrek tüntetnek az ellen, hogy a Milosevic-kormányzat megváltoztatta a helyhatósági választások eredményeit. Az egyetemisták külön követelése, hogy hozzanak létre egy bizottságot, amely valamennyi párt részvételével megvizsgálná a választásokon leadott és nagyrészt semmisnek nyilvánított szavazatokat. A diákokat a rohamrendőrök nem engedték Milosevic elnök háza előtt tüntetni; incidens nem történt. A héten Belgrádba érkezett Lamberto Dini olasz külügyminiszter, hogy közvetíteni próbáljon az ellenzék és Milosevic között. Az ellenzéki koalíció kinyilvánította: nem ragaszkodik a szerb elnök távozásához, ha Milosevic elismeri a választások eredményét.

Áruló főhadnagy A rendőrség letartóztatott egy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó főhadnagyot, akit azzal gyanúsítanak, hogy államtitkot tartalmazó iratokat adott át három magánszemélynek (ők szintén őrizetben vannak). Az iratok az utóbbi hetek fővárosi robbantásos merényleteivel kapcsolatos titkos nyomozati anyagokat tartalmaznak. A fővárosi főügyészség illetékese szerint még nem lehet tudni, mekkora kárt okoznak a további nyomozásban a robbantássorozattal kapcsolatban megfigyeltekről kiszivárgott adatok; Kuncze Gábor belügyminiszter viszont úgy nyilatkozott: feltehetően nem befolyásolják a nyomozás kimenetelét az ötvenezer forintért kiszolgáltatott adatok.

Svájci bankok: kivizsgálás A svájci parlament hozzájárult, hogy kivizsgálják, milyen pénzügyi kapcsolatokat létesített Svájc a náci Németországgal, és mi lett a svájci bankokban elrejtett zsidó javak sorsa. A kormány javaslatára független történészek, jogászok és pénzügyi szakemberek részvételével bizottságot állítanak fel: a testület hozzáférhet banktitoknak számító információkhoz, betekinthet a bankok második világháborús archív anyagaiba. Aktív számlák esetében azonban nem oldják fel a banktitkot. A svájci bizottság várhatóan a jövő év elején kezdi meg a vizsgálatot.

KDNP: továbbra is Giczy A Kereszténydemokrata Néppárt országos választmánya tisztújító közgyűlésén ismét Giczy Györgyöt választotta pártelnöknek; a választmányi ülést megelőző belharc következtében 39-en nem jelentek meg a gyűlésen. Az ülés előzménye, hogy vita alakult ki a párt régi-új elnöke, valamint a vele szemben álló csoport vezetői (Latorcai János választmányi elnök, Isépy Tamás frakcióvezető és a korábbi elnök, Surján László) között abban, hogy ki jogosult az országos választmány ülését összehívni. Giczy megválasztásához táviratban gratulált Torgyán József, az FKgP és Lezsák Sándor, az MDF elnöke. A pártelnök kijelentette: a KDNP meg akarja nyerni a következő választásokat.

Dublini csúcs Az Európai Unió pénzügyminiszterei előzetesen nem tudtak megegyezni a majdani valutaunió tervezetének részleteiről a Dublinban az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői részvételével lezajlott év végi szokásos tanácskozáson. Az EU-tagállamok az 1997-es gazdasági teljesítmény alapján döntik majd el, hogy mely országok gazdasága érett az Európai Monetáris Unió tagságára. A tanácskozáson szó esett a munkanélküliség elleni közös fellépés fontosságáról (jelenleg 18 millióan munkanélküliek az EU-tagországokban); valamint a bel- és igazságügyi együttműködés erősítéséről. Ez utóbbitól az ember- és kábítószer-kereskedelem, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságának növekedését várják a résztvevők.

Roma Sajtóközpont: egy év "Már az is sikernek tekinthető, hogy egy év után is működik a Roma Sajtóközpont (RSK), örülünk annak, hogy vannak a médiában és a médián kívül is sokan, akik fontosnak tartanak bennünket" - nyilatkozta a Narancsnak Bernáth Gábor, a Roma Sajtóközpont igazgatója a szerkesztőség egyéves fennállását ünneplő fogadáson. Bernáth fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egy év alatt közel 350 hírt, valamint riportokat és más összefoglaló anyagokat kiadó RSK anyagainak hatvan százaléka jelent meg legalább egy országos napilapban. (Az RSK híreit rendszeresen közli a Narancs is.) A szerkesztőség tervei között szerepel, hogy megerősítsék szakmai hátterüket: ennek érdekében különböző oktatási programokat szerveznek, amelyektől azt várják, hogy a jövőben több cigány újságíró dolgozzon a médiában.

SFOR: még másfél év A Biztonsági Tanács másfél éves küldetést szavazott meg a boszniai IFOR-csapatok helyébe lépő nemzetközi köteléknek, az SFOR-nak (Stabilization Force). A NATO által irányított katonai vállalkozás célja a boszniai rendezés és újjáépítés biztonsági feltételeinek további szavatolása. A stabilizációs erő az IFOR-nak csupán felét teszi ki, 25-30 ezer katonáját mintegy harminc ország adja. A német parlament közben jóváhagyta, hogy katonái az SFOR-ban részt vegyenek. Az Okucaniban eddig szolgálatot teljesítő magyar műszaki kontingens tevékenységét méltatta Keleti György honvédelmi miniszter egy helyszíni állománygyűlésen. Kijelentette: az alakulatnak is köszönhető, hogy nőttek a magyar NATO-csatlakozás esélyei, s ha a magyar parlament jóváhagyja, az SFOR kötelékében is szolgálhatnak majd.

Románia partnerséget ajánl Letette a hivatali esküt Constantinescu elnök előtt az új román kormányfő, Victor Ciorbea, aki úgy látja: tervszerű kormánypolitikával az ország kilábalhat a válságból, és eséllyel pályázhat a tagságra az Európai Unióban. Ciorbea hadat üzent a korrupciónak és megfelelő finanszírozást ígért az egészségügynek, az oktatásnak, a szociális ellátásnak és a nemzetvédelemnek. Az új román külügyminiszter, Adrian Severin pedig úgy nyilatkozott, hogy a korábban szorgalmazott "történelmi megbékélés" helyett román-magyar partnerségre van szükség. Severin december 27-én Budapestre látogat, hogy Kovács László magyar külügyminiszterrel kicserélje a magyar-román alapszerződés ratifikációs okmányait. Még újév előtt Magyarországra jön Constantinescu román államfő is.

ENSZ: biztos főtitkárjelölt Egy ghánai diplomata, Kofi Annan lesz az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) új, hetedik főtitkára, miután a legutóbbi próbaszavazáson már a Biztonsági Tanács összes tagja rá adta voksát. A fekete-afrikai származású Annan - aki amerikai, majd svájci egyetemeken diplomázott - eddig a világszervezet békefenntartó műveleteiért felelős főtitkárhelyettese volt. Az ENSZ jelenlegi főtitkárának, Butrosz Gálinak e hónap végén jár le a megbízatása: az ő mandátumának meghosszabbítását korábban az Egyesült Államok vétózta meg. Annan első nyilatkozatában "olcsóbb és hatékonyabb" világszervezetet ígért. Washington máris jelezte, hogy hajlandó befizetni a szervezet számlájára 1,5 milliárd dolláros tartozását, amelyet az ENSZ pazarlónak ítélt gazdálkodása miatt tartott vissza eddig.

Morze

Borisz Jelcin orosz elnök nyugállományba helyezte Igor Rogyionov tábornokot, mivel elérte a katonai szolgálat felső korhatárát. Rogyionov civilként továbbra is védelmi miniszter marad.

Michal Kovác szlovák államfő szerint országa nemzetközileg elszigetelődik a zavaros belpolitikai helyzet, a demokratikus elvek be nem tartása és az éleződő nemzetközi kritika miatt. Kovác a pozsonyi parlamentben beszélt.

Olaszország támogatja Magyarország euroatlanti integrációját - mondta Budapesten Oscar Luigi Scalfaro államfő, aki tárgyalt Göncz Árpáddal és Horn Gyulával. Scalfaro felszólalt az Országgyűlésben is.

A magyar Országgyűlés az elmúlt héten ratifikálta a magyar-román alapszerződést. Az ellenzék nemmel szavazott, az MDNP frakciója tartózkodott.

Minszkben kisebb lázadáshoz vezetett, hogy az új McDonald´s előtt sorban álló mintegy négyezer ember ingyen akart hozzájutni a drága hamburgerekhez. A tömeget rohamrendőrök fékezték meg.

Hongkongban a pekingi vezetés által felügyelt 400 tagú bizottság Tung Csi-hva hajómágnás személyében megválasztotta azt a közhivatalnokot, aki 1997. július elsejétől, a brit mandátum lejárta után átveszi a hatmilliós ország irányítását. A hongkongi ellenzék azonban attól tart, hogy Peking jövőre véget vet a demokráciának.

Kínai katonai vezetők tárgyaltak első ízben Dél-Koreában a két ország közti feszültségekről és a koreai félsziget helyzetéről. Peking a jelek szerint már nincs tekintettel szövetségese, a kommunista Észak-Korea érzékenységére.

27 millió forint értékű alkatrészt lopott el két volt dolgozó és három biztonsági őr a Suzuki esztergomi gyárából. A lopássorozat tavaly októberben kezdődött és az idén nyáron fejeződött be.

Öko

Az Aral-tó, amely a világ negyedik legnagyobb beltengere, eredeti területének felére csökkent az elmúlt évtizedekben egyebek mellett azért, mert a befolyó Szir-Darja és Amu-Darja vizét öntözésre használják. A vízelvétel miatt a tó sókoncentrációja megemelkedett, és a mérgező növényvédőszerek bemosódása miatt biológiailag szinte halottá vált. Rehabilitására most dán segítséggel dolgoztak ki programot.

Dunakesziben elkészült a mintegy 600 millió forintos beruházású szemétlerakó, amely bármikor megkezdheti működését. A létesítmény főmérnöke szerint az egymillió köbméteres lerakóhely évekre megoldja majd a főváros hulladékelhelyezési gondjait.

A tököli volt szovjet katonai repülőtéren 1800 tonna kerozin került a talajba, ahol fél méter vastagon helyezkedett el a talajvíz felszínén. Az ivóvízbázis teljes megtisztítása még három-négy évig fog tartani; erre az ÁPV Rt. most kapott másfél milliárd forintot a pótköltségvetésből, ám még ez az összeg sem lesz elég a teljes tisztításhoz.

A környezeti károkat biztonságpolitikai veszélyforrásnak kell tekinteni - mondta Keleti György honvédelmi miniszter egy közép- és kelet-európai környezetbiztonsági konferencián. Keleti a Varsói Szerződés legsúlyosabb örökségének nevezte a többek között régi katonai bázisokon maradt környezetszennyezést.

Egy friss dániai tanulmány adatai szerint, ha a közúti teherszállítás egy tonna per km költségeit egy egységnek vesszük, a vasúti teherszállítás a felébe, a vízi pedig csak a negyedébe kerül. Ami a szén-dioxid-kibocsátást illeti, a tengeri szállítás csak ötödannyira szennyező, mint a közúti.

Figyelmébe ajánljuk