Politikai hírek

  • 1997. június 5.

Belpol

Megkezdődött a nyugdíjreform vitája
Megkezdődött a nyugdíjreform vitája A parlamentben Medgyessy Péter pénzügyminiszter a nyugdíjreformmal kapcsolatos törvények vitája előtt tartott expozéjában kiemelte: az új rendszer hosszú távon finanszírozható. A Pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy a parlamentben irodát nyit a nyugdíjreformmal kapcsolatos információk iránt érdeklődő képviselők vagy például a társadalmi szervezetek szakértői számára. A nyugdíjreformra vonatkozó számításoknál a PM szakemberei a kormány 1998-2000 közötti időszakra vonatkozó gazdaságpolitikai előrejelzését vették alapul. Ha a törvényjavaslatokat elfogadják, már 1998 nyarán megkezdik működésüket a kötelező nyugdíjpénztárak, és a befizetett nyugdíjjárulékok egy része a Nyugdíjbiztosítási Alap helyett e kötelező pénztárakhoz kerül. Így a Nyugdíjbiztosítási Alap várható hiánya már az első évben 20 milliárd forint lesz.

Antiszemitizmus Gyöngyösön A Btk. faji gyűlöletkeltést tiltó 174/b. paragrafusa alapján indítottak eljárást Gyöngyösön egy fiatalokból álló csoport ellen, amelynek tagjai súlyosan bántalmaztak egy fiatalembert, amiért az az antiszemita jelszavakat kiabáló fiatalokkal közölte: maga is zsidó. Az áldozat, Horváth Tamás, aki orrcsonttörést és állkapocsrepedést szenvedett, később kijelentette, hogy valójában nem zsidó: így akart tiltakozni a skinheadek viselkedése ellen. A Narancsnak Horváth elmondta: a körülbelül tíz fiatallal először szóba elegyedett, majd az egyikük - aki a beszélgetésben nem vett részt - megütötte. Ekkor Horváth Tamás kihívta a rendőrséget; ezután az egyik fiatal egy vasrúddal ismét megpróbálta megütni, de társai megakadályozták ebben. A kiérkező rendőrök a csoport több tagját igazoltatták, majd Horváth Tamás a rendőrségen feljelentést tett. Az eddig szokásos gyakorlattal ellentétben - hogy ilyen, kifejezetten fajgyűlölet motiválta erőszakos cselekmények esetében is egyszerű garázdaság címén indítottak eljárást - ezúttal a faji gyűlöletkeltést tiltó passzust alkalmazza a hatóság.

Orosz-ukrán partnerségi egyezmény Barátsági, együttműködési és partnerségi szerződést írt alá Borisz Jelcin orosz és Leonyid Kucsma ukrán államfő szombaton Kijevben. A szerződésben szerepel a két ország területeinek kölcsönös tiszteletben tartása s az, hogy nem gyakorolnak egymásra sem katonai, sem gazdasági nyomást. Kucsma utalt a közelmúltban létrejött magyar-román, cseh-német és orosz-csecsen hasonló megállapodások kedvező hatásaira. Kijelentette, hogy már öt éve hiányzott ez a megállapodás, ami miatt mindkét fél sokat vesztett. Pavlo Lazarenko ukrán miniszterelnök 10 milliárd dolláros évi forgalomnövekedést jósolt a két ország közötti kereskedelemben, amely eddig 18 milliárd dollárt tett ki. A fekete-tengeri flotta kérdése is megoldódott: Oroszország húsz évre bérbe vette a haditengerészet egyes létesítményeit.

Franciaország: győzött a baloldal A hét végén lezajlott franciaországi parlamenti választásokon az eddig ellenzékben politizáló francia Szocialista Párt 286 parlamenti mandátumot szerzett szemben a jobboldali pártok összesen 245 helyével, így a lemondott konzervatív Alain Juppé helyét a szocialisták vezetője, Lionel Jospin foglalhatja el. Még nem tisztázott, hogy a szintén jól szerepelt, 36 mandátumot szerzett kommunisták és a 9 parlamenti hellyel rendelkező zöldek bekerülnek-e a szocialisták alkotta kormányba. A szélsőjobb politikát képviselő Le Pen pártja mindössze egy képviselőt küldhet a megalakuló új nemzetgyűlésbe. A miniszterelnöki poszt várományosa első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy betartják a kampány során tett ígéreteiket. A konzervatívok választási kudarcuk után a "következtetések levonásának szükségességét" emelték ki nyilatkozataikban.

Elvetélt IRA-merényletkísérlet Az északír rendfenntartó karhatalom mintegy fél tonna robbanószert tartalmazó pokolgépre bukkant, amit az IRA helyezett el Belfast nyugati, katolikus negyedében, ahol a szervezet korábban maga hatástalanította a pokolgépet - ahogy fogalmaztak - "a térségben tapasztalt jelentős polgári forgalom miatt". Ez az első ilyen jellegű incidens Észak-Írországban azóta, hogy az IRA a tartományra korlátozott fegyvernyugvást hirdetett, miközben az új brit kormány másfél év után először kapcsolatba lépett az IRA politikai szárnyával, a Sinn Feinnel. A merényletkísérletet követően Clinton amerikai elnök londoni látogatása idején azonnali fegyverletételt követelt a csoporttól. A Londonhoz hű protestáns erők az elvetélt hét végi IRA-akció után felszólították az új munkáspárti brit kormányt, hogy haladéktalanul szakítson meg minden kapcsolatot a Sinn Feinnel.

Hongkong: tüntetés Ötezren követelték Hongkongban, hogy a pekingi vezetés ismerje el felelősségét a Tienanmen téri megmozdulás véres leveréséért. A nyolcadik évfordulóra emlékező idei rendezvények újból sok embert vonzottak, már csak azért is, mert a szervezők szerint valószínűleg ez lesz az "utolsó alkalom": félő ugyanis, hogy Kína betiltja majd az ellenzéki megmozdulásokat. Tung Csö-hua, Hongkong jövőbeli vezetője visszafogottságra szólította föl az embereket; ezzel szemben Csan An-szon, a hivatalban lévő brit kormányzó helyettese - aki tagja lesz a leendő kormánynak - arra tett ígéretet, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát a jövőben is garantálják. A kínai fennhatóság alá visszakerülő Hongkongban az előre bejelentett "békés" tüntetéseket engedélyezik majd, ám nem tűrik el "a Kína egységét megkérdőjelező" megmozdulásokat. A kínai vezetés egyben azt is kifejezésre juttatta: nem engedi, hogy Hongkong "a felforgató tevékenység bázisává" váljon.

Alba Kör: manipulál az Atlanti Expressz Az ORTT Panaszbizottsága az Alba Kör által benyújtott panasz nyomán megállapította: a televízió Atlanti Expressz című, Magyarország NATO-csatlakozásával kapcsolatos sorozata nem tájékoztat, hanem manipulál, és meg kívánja győzni a nézőket a NATO-csatlakozás szükségességéről és helyességéről. Az Alba Kör - mint azt képviselőjük, Maloschik Miklós a Narancsnak elmondta - sérelmezte, hogy a műsorokban nem szólalhatnak meg a NATO-csatlakozás ellen érvelők. Nehezményezik azt is, hogy bár a Külügyminisztérium kilencmillió forinttal támogatta a műsort, nevét az adás végén nem tüntették fel. A panaszbizottság ennek kapcsán megállapította azt is, hogy a Külügyminisztérium támogatása révén a műsor "úgynevezett támogatott műsorszámmá vált", ezt viszont a médiatörvény "egyértelműen tiltja".

Postabank: újra Princz A tulajdonosok kilencven százalékának részvételével megtartott Postabank-közgyűlésen a részvényesek megerősítették Princz Gábort vezérigazgatói, az igazgatótanács pedig elnöki posztján. A közgyűlés határozott egy 5-10 milliárd forint körüli zártkörű alaptőke-emelésről, amit az idén még egy hasonló nagyságrendű követ majd. A bank nyeresége 5,6 millió forint volt. Az előzetes számítások még 3 milliárdos nyereséget mutattak, de a tavaszi pánik után növelni kellett a céltartalékokat. A Postabank saját tőkéje az elmúlt év végén 20,5 milliárd forint volt. A bank a második legnagyobb hazai bank: mérlegfőösszege 109,1 milliárd forinttal meghaladva az egy évvel korábbi értéket, 378,7 milliárd forintra növekedett. (Lásd még: 47. oldal.)

Albright délszláv körútja Első ízben tett hosszabb látogatást Madeleine Albright amerikai külügyminiszter az egykori Jugoszlávia egyes függetlenné vált államaiban. Körútja során Belgrádban, a boszniai szerb Banja Lukában és az 1998-ig nemzetközi ellenőrzés alatt álló Brckóban tárgyalt a térség vezetőivel. Albright mindenekelőtt azt kérte tőlük, hogy tartsák be a daytoni békemegállapodásban foglalt kötelezettségeiket, és adják ki a háborús bűnösöket a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, továbbá tegyék lehetővé az elmenekült nemzetiségek visszatérését saját otthonaikba. Ha nem hajlandók tudomásul venni ezeket a feltételeket, nem számíthatnak sem az Egyesült Államokkal való jó viszony helyreállítására, sem pedig jelentős külföldi anyagi támogatásra - hangsúlyozta.

Morze

Párizsban ünnepélyes keretek között, a néhány héttel ezelőtti megállapodás alapján aláírták a NATO és Oroszország közötti szerződést; Jelcin bejelentette, hogy átprogramozzák a NATO tagállamokra célzott orosz atomrakétákat.

Csehországon az utóbbi napokban hatalmas felvásárlási hullám söpört végig. Václav Klaus miniszterelnök kijelentette: kiáll az elfogadott gazdasági intézkedések megvalósítása mellett. (Lásd még: 20. oldal.)

A tolerancia szükségességét hangsúlyozta II. János Pál lengyelországi zarándoklatán, ahol felszólalt a 46. Eukarisztikus Világkongresszuson is. Wroclawban a pápa és Aleksander Kwasniewski lengyel államfővel is tárgyalt.

A Művelődési Minisztérium ismét kísérletet kíván tenni a külön pedagógus-bértábla bevezetésére - jelentette be Magyar Bálint. Ehhez pluszforrásokra is szükség lenne. A Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban erre nem lesz pénz.

Előrehozott választások megrendezésében látják a kiutat a kormányválságból Törökországban; a miniszterelnök posztját helyettesének adta át, aki ideiglenes kormányfőként vezeti a kabinetet az "ésszerű időn belül" kiírandó választásig.

Magyarország 2000 címen másodszor rendeztek konferenciát sikeres és ismert, külföldön élő magyarok részvételével; Glatz Ferenc, az MTA elnöke szerint Magyarország már betagozódott a piacgazdaság nemzetközi rendjébe, de ez nagy terheket ró a társadalomra.

A parlament elfogadta a magyar-román, magyar-szlovák és magyar-orosz alapszerződések kihirdetéséről szóló törvényt; az ellenzék leghevesebben a szlovák szerződést bírálta.

Június végéig elkészül a nemzeti agrárprogram, idén és jövőre mintegy 600 milliárd forint jut vissza a mezőgazdaságba - jelentette be Horn Gyula miniszterelnök pártja agrártagozatának ülésén. Hozzátette: csak az MSZP-nek és a kormánynak van komplett agrárprogramja.

Magyar, olasz, osztrák és svájci rendőrök összefogásával felgöngyölítettek egy heroincsempész szervezetet, amely Törökországban vásárolt heroint szállított Magyarországon és Ausztrián át olasz és svájci piacokra.

Öko

Szelektív hulladékgyűjtési programjának megvalósítására a McDonald´s 180 millió forintot fektet be. Ezt követően a cégnél keletkező hulladékok jelenlegi fele helyett 80 százaléka lesz újra felhasználható. Az étteremlánc értékesíthető hulladékai közé tartozik többek között a csomagoló kartonpapír és az elhasznált sütőzsír; hasznavehetetlen marad viszont például a műanyagos papír és a teafilter.

Hamburg legszokatlanabb áruházában minden a szemétből származik. Az üzlethez tartozó újrahasznosító üzemben, ahol hatvankilenc volt munkanélküli és mozgássérült dolgozik, régi bútorokat kárpitoznak és fényeznek, évente ezer, roncstelepre szánt kerékpárt javítanak meg, valamint több mint hatszáz hűtőgépet tesznek újra használhatóvá.

Az Antarktisz kutatásával foglalkozó nemzetközi tudósokat elsősorban az olvadó jég és a rengeteg műanyaghulladék aggasztja a kontinensen. A megolvadt jég is az egyik jele a globális felmelegedésnek, a műanyagdarabkák és a többi szemét pedig azt bizonyítja, hogy környezetszennyezés is tapasztalható már a világ eddig egyik legtisztább vidékén.

A Biokultúra Egyesület és a Természetgyógyász Magazin a biogazdaságokból származó, teljes értékű és vegyszermentes élelmiszerek bemutatására öko-piacot tart a II. kerületi Frankel Leó és Török utca sarkán szombaton. Céljuk, hogy megismertessék a fogyasztókkal a biotermesztés mikéntjét; árusítanak majd cukormentes, illetve vegetariánus ételek és sütemények mellett gyógynövényeket, valamint szakirodalmat is.

Tito elefántjai eladók vagy örökbe fogadhatók. Tito Indira Gandhi néhai indiai kormányfőtől kapta ajándékba a két elefántot, de más állatokat is gyűjtött, így leopárdokat, tigriseket, medvéket és különféle madarakat, melyeket a pártvezér 1980-ban bekövetkezett halála után szétosztottak a tagköztársaságok között.

(Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?