Politikai hírek

  • 1997. szeptember 4.

Belpol

Átalakult a hadvezetés
Beiktatták a Magyar Honvédség új alapon szerveződő vezérkarát: szeptember elsejétől a csúcsvezetés a Budapesten működő Honvéd Vezérkarból, ezen belül a székesfehérvári szárazföldi vezérkarból és a veszprémi légierő-vezérkarból áll; összevonták a logisztikai szerveket is. A hadvezetés átalakítására a haderőreform keretében, a honvédség NATO-kompatibilissá tételének jegyében került sor. Göncz Árpád köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka a beiktatási ünnepségen hangsúlyozta: azzal, hogy a Magyar Honvédség eleget kíván tenni az észak-atlanti szervezet igényeinek, nem veszti el nemzeti jellegét. A NATO első reakciói szerint a magyar haderő átalakítása megfelel a NATO igényeinek. Szintén az átalakítás jegyében utoljára vonultak be sorkatonák az ország határőrlaktanyáiba: a jövőben csak hivatásos katonák szolgálnak majd a határvédelemben.

Berta: új ügynökhálózat kell A rendszerváltást követően tönkrement a rendőrség ügynökhálózata, amit újjá kell szervezni, mert a ma működő bűnszövetkezetek jól konspirálnak, nehezen leplezhetők le - jelentette ki Berta Attila, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője annak indoklására, hogy miért kívánja bővíteni ügynökhálózatát a rendőrség. A dandártábornok hozzátette azt is: a törvények adta lehetőségeken belül a jövőben gyakrabban kívánnak alkalmazni titkosszolgálati módszereket is. A magyarországi - de nem csak magyar - bűnözői csoportokat a főkapitány szerint pontosan ismerik, így tudják, hogy hová kellene ügynökeiknek beépülniük. Berta fontosnak mondta, hogy a rendőrséget minél inkább meg kell tisztítani a korrupciótól; a korrumpálódott rendőröket árulóknak nevezte. A hét végén egyébként újabb budapesti diszkót támadtak meg: a szórakozóhelyre egy géppisztolysorozatot adtak le.

Horn nem mond le Nem mond le képviselői és miniszterelnöki pozíciójáról Horn Gyula, holott az egyes fontos tisztségeket betöltők ellenőrzését végző bizottság rá vonatkozó jelentésében az áll: 1956-ban és ´57-ben tagja volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Karhatalmi Ezredének, később pedig külügyminisztériumi államtitkárként, majd külügyminiszterként hozzájutott a BM III/III-as csoportfőnökség jelentéseihez. A miniszterelnök érintettségét maga jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján. Döntésének - hogy a bizottság felszólítása ellenére marad - indokaként elmondta: múltjának ismeretében fogadta el őt politikusként a közvélemény. "Nem látom indokát annak, hogy a bizottság felszólításának eleget tegyek, mivel nincs olyan új tény a múltamban, amit nyilvánosságra lehetne hozni." Horn a sajtótájékoztatóval azon kötelezettségének is eleget tett, hogy amennyiben nem mond le, tájékoztatnia kell a nyilvánosságot múltjáról.

Algéria: beavatkozás? Miután az utóbbi napokban példátlan méretűvé nőtt az erőszakhullám Algériában -néhány nap leforgása alatt mintegy 400 embert öltek meg terroristák -,Kofi Annan, az ENSZ főtitkára az algériai terrort elítélő nyilatkozatában nem zárta ki egy esetleges nemzetközi beavatkozás lehetőségét sem: az erőszak ilyen mértékét már "nem lehet az ország belügyének tekinteni" -jelentette ki. Az algériai Iszlám Üdvfront egyik nemrég szabadon engedett vezetője Annannak címzett üzenetében kijelentette: kész felhívással fordulni honfitársaihoz a vérontás befejezése érdekében. Az algériai belpolitikai válság külső megoldását nagyban nehezíti, hogy eddig mind a kormány, mind a vele szemben állók elutasították a külső beavatkozás lehetőségét, és megfigyelők szerint azt sem tudni biztosan, ki ki ellen harcol Algériában. (Lásd még: 20-21. oldal.)

Népszavazás: mégis ügydöntő A kormány döntése értelmében mégis ügydöntő népszavazáson dönthet az ország lakossága a NATO-csatlakozás kérdésében, ezzel egy időben pedig a földtörvény azon vitás kérdéseiben is, melyek a hazai jogi személyek és a külföldiek földtulajdonszerzésére vonatkoznak. A négy ellenzéki párt közös sajtótájékoztatón jelentette be: továbbra is folytatják aláírásgyűjtési akciójukat, mert a kormány népszavazási kezdeményezése "hazug és csalárd módon" lehetővé tenné, hogy belföldi székhelyű külföldi társaságok földtulajdont szerezzenek, ők viszont ezt tiltanák. A kormány korábban véleménynyilvánító népszavazást írt volna ki a NATO-csatlakozásról; a megváltozott álláspontot viszont a társadalmi igények figyelembevételével és azzal magyarázza, hogy a már régóta folyó vita eljelentéktelenítette volna az ország jövőjét alapvetően meghatározó ügyeket.

Sterilizálások: cél a "fajtisztítás"? Évtizedeken keresztül akaratukon kívül sterilizáltak elmebetegeket a "faji higiéniára" hivatkozva Svájcban - jelentette be egy svájci történész; napvilágra került az is, hogy hasonló gyakorlatot folytattak Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Ausztriában, sőt Csehországban is. A sterilizálások több tízezer embert - többségében nőket - érintettek. Országonként eltérő törvényességi háttérrel és indoklással többnyire értelmi fogyatékosokat, "ledér életmódot" folytatókat és cigányokat sterilizáltak. Egy kutató szerint például Csehországban 1988-92-ig 10 ezer koronát kapott az a "szegény sorsú" nő, aki önként vállalta meddővé tételét, a sterilizáltak negyede volt cigány. Hazánkban "genetikai okokból" (például öröklődő betegségek esetén) is csak komoly engedélyezési eljárás után lehet műteni, értelmi fogyatékosok esetében pedig szülői beleegyezés szükséges.

Bővül a Fidesz-frakció? A Kereszténydemokrata Néppártból kizárt vagy fegyelmi eljárás alá vont, Giczy György pártelnökkel szemben álló tizenegy képviselő már kérte felvételét a Fidesz - MPP képviselőcsoportjába, melynek létszáma 32-re emelkedhet, s így a legnagyobb ellenzéki frakcióvá válhat a parlamentben. A csatlakozókat - Surján Lászlót, Latorcai Jánost, Isépy Tamást, Rapcsák Andrást, Rubovszky Györgyöt, Kovács Kálmánt, Varga Lászlót, Csépe Bélát, Leitner Gábort, Pálfi Dénest és Ivanics Istvánt - Pokorni Zoltán alelnök szerint szívesen látják a képviselőcsoportban, amely lapzártánk után dönt véglegesen a kérdésben. Surján Lászlót választotta egyébként elnökévé a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, amelynek tagjai többek közt a Giczy KDNP-elnökkel egykor szembeszálló volt KDNP-s képviselők.

Életbe lépett a reklámtörvény A tisztességes gazdasági verseny biztosítása és a fogyasztóvédelem egyaránt célja a hétfőn életbe lépett reklámtörvénynek: a jogszabály a hazai jogrendszerbe illeszkedésén túl eleget tesz a témával foglalkozó brüsszeli megállapodás kikötéseinek is. A törvény előkészítésébe az ipari tárca bevonta a hazai reklámozók szakmai szervezeteit is, így a kabinet szerint kompromisszumos megoldás született. Ezentúl tilos lesz közzétenni kegyeleti vagy személyiségi adatok védelmét sértő, illetve erőszakra buzdító, biztonságot veszélyeztető, valamint természetet károsító reklámokat. Tiltottak a tudatosan nem érzékelhető reklámok, gyermekeknek és fiataloknak szólóan tilos alkoholt és cigarettát reklámozni: ez utóbbi termékeket nem szabad ezentúl híres színészekkel, popsztárokkal népszerűsíttetni.

Bosznia: médiaháború Robert Gelbard, az USA délszláv különmegbízottja hét végi, Belgrádot, Palét és Banja Lukát érintő körútján a daytoni békeszerződés betartására szólította fel a boszniai szerbeket. Washington támogatásáról biztosította Biljana Plavsic elnököt és megtorlással fenyegette meg a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicot és körét, amennyiben nem hagynak fel eddigi politikájukkal. A NATO békefenntartói vasárnap elfoglalták a Majevica hegyen lévő Udrigovo tévéműsorszóró-állomást, megakadályozva a palei vezetés ellenőrzése alatt álló tévéstúdiónak a nemzetközi szervezetek ellen uszító műsor sugárzását. Az SFOR dönti el, melyik tévé adását lehet majd fogni: a választás minden bizonnyal a Plavsic elnök asszonyt támogatókra esik. A boszniai Szerb Köztársaságot elérte ugyanis a médiaháború: az állami tévé Banja Luka-i részlege függetlenítette magát a palei központtól, és saját műsort kezdett sugározni. Az SFOR egyre határozottabban avatkozik be Karadzic ellenében a szerb entitás belviszályába - aminek következtében Banja Lukában egy személy életét kioltó pokolgép robbant -; a rendőrőrsök elfoglalása és a Plavsichoz hű erőknek történő átadása után a műsorsugárzás ellenőrzésére is kísérletet tesz. Az akcióval egyben a múlt csütörtökön Bijeljinában, Brckóban és Dobojban kirobbant zavargások megismétlésének is elejét akarja venni. Akkor a szerbek megtámadták az SFOR-alakulatokat és a nemzetközi rendőrség tagjait. Két amerikai katona és több szerb megsérült, a tömeget könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel fékezték meg. Az eddigi legsúlyosabb incidens után az SFOR - a zavargások szervezésének és szításának vádjával - elfogatóparancsot adott ki Dragan Kijac, a Plavsic által leváltott belügyminiszter és több társa ellen.

Szekszárd: állóháború A Szekszárdi Húsipari Rt.-t (SZH Rt.) bérlő Metraco mindent megtesz a cég törvényes bejegyzése érdekében, hogy mielőbb megkezdődhessen a felszámolás - jelentette ki a cég jogi képviselője. A Metraco vezetése néhány napja Németországba távozott, így egyelőre kérdéses, ki fizeti ki a cégvezetés tartozásait a 800 dolgozónak, valamint azoknak a - szintén járandóságukat követelő - fuvarozóknak, akik blokád alatt tartják a húsüzemet, hogy ne lehessen onnan gépeket elszállítani. A Metraco tartozik több gazdának is, akik élő állatot adtak el a cégnek. Jánosi György, a terület országgyűlési képviselője a kialakult helyzetről elmondta: a német tulajdonos által kötött szerződés, amellyel magától vette bérbe az SZH Rt.-t, több ponton jogszabályellenes. Jánosi szerint megoldást az jelentene, ha az ÁPV Rt. felbontaná a sikertelen privatizációs szerződést, és mielőbb új tulajdonost találna.

Hat és fél év börtönbüntetést kapott Egon Krenz, az NDK utolsó párt- és államfője: egy berlini bíróság PB-tag társaival együtt felelősnek találta a berlini falnál a menekülőkre leadott halálos lövésekért.

Az Ausztriában történt súlyos vasúti baleset tizenhét magyar sérültje már hazatérhetett a burgenlandi kórházakból; a múlt hét végi balesetnek egy halálos és negyvenhét sérült áldozata volt.

Egy tonna kábítószert foglaltak le 1996-ban Magyarország határain - jelentette be Kuncze Gábor belügyminiszter egy ifjúságvédelmi konferencián.

A jövőben vegyes katonai-polgári repülőtérként üzemel a Veszprémhez tartozó szentkirályszabadjai repülőtér -erről írt alá szándéknyilatkozatot Keleti György honvédelmi miniszter.

Szeptember közepére halasztotta döntését a szlovák nyelvtörvényről a szlovák alkotmánybíróság: a parlament 33 ellenzéki képviselőjének beadványa szerint a törvény alapján Szlovákiában csak a szlovákul beszélők alkotmányos jogait szavatolják.

Nem indul 2000 után az elnöki poszt elnyeréséért Borisz Jelcin. Mandátuma az ezredfordulón jár le. Az orosz államfő beszédében a fiatalítás fontosságát is hangsúlyozta.

Elkészült az első beás-magyar szótár: a magyarországi cigányok legkisebb csoportját alkotó beások a román nyelv egy archaikus változatát beszélik, nagyjából 30-50 ezren.

A legtöbb bűncselekményt a fővárosban a belső kerületekben követik el -áll a rendőrség 1997 első fél évének adatait összesítő statisztikájában. A Belvárosban minden ötödik állandó lakosra jut egy ismertté vált bűncselekmény.

Inter-Noise ´97 címmel zajcsökkentési világkongresszust tartottak Budapesten. A téma milliókat érint: a fejlett ipari államokban a lakosság közel öt százaléka él, dolgozik zajos környezetben. Magyarország sem kivétel: egy nemrég készült felmérés szerint nálunk csak a közlekedés legalább 350 ezer ember egészségét károsítja.

Az emberi szervezetet, az emberből származó sejteket, sejtrészeket és az emberi géneket csak kórmegelőzési, kórfelismerési és gyógykezelési célból szabad géntechnológiai úton módosítani, feltéve, hogy az eljárás mással nem helyettesíthető - mondja ki az a magyar törvényjavaslat, amelyet rövidesen kezd tárgyalni a parlament.

Radioaktív szivárgást észleltek egy japán atomhulladék-dúsító telepen. Szakértők szerint a lakosság és a környezet nincs veszélyben, s az illetékes hivatal hozzákezdett a történtek alapos kivizsgálásához.

A Zöld Béke Egyesület és a Budapesti Autonóm Társulás tagjai a Fővárosi Állat- és Növénykert előtt tüntettek, tiltakozva az állatok "kísérleti eszközként való felhasználása" ellen.

Három éhes bálna úszott be Marseille kikötőjébe. A francia vízi rendőrség tájékoztatása szerint feltételezhetően a gazdag planktonlelőhely vonzotta oda a 15 méteres emlősöket. A rendőrök megpróbálták kiterelni az állatokat a nyílt tengerre, de a "hajtóvadászat" miatt számos komp kénytelen volt más útvonalat választani.

Az Ökohírekért köszönet

az Ökoszolgálatnak

Ingyenes telefon: 1/269-4460

drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu

Figyelmébe ajánljuk