Politikai hírek

  • 1997. október 30.

Belpol

Október 23.: megemlékezések
1956 minden célja megvalósult, még ha nem is úgy, ahogyan elképzeltük - jelentette ki Göncz Árpád köztársasági elnök a forradalom, valamint a köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából. Az állami megemlékezések során a Parlament előtt, a Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál, majd a 301-es parcellánál folytatódtak a megemlékezések. A parlamenti pártok képviselői eltérően fogalmaztak az ünnep kapcsán: Szekeres Imre az MSZP nevében elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy most lehetőség van a már ´56-ban is áhított nemzeti egység megteremtésére. Az SZDSZ frakcióvezetője, Szent-Iványi István úgy fogalmazott: ha a polgárok az Európához tartozás szándékát kívánják kinyilvánítani, akkor a novemberi népszavazáson hazánk NATO-csatlakozása mellett teszik le a voksot. Orbán Viktor Fidesz-elnök beszédében visszautasította, hogy az elmúlt évtizedekben hazánkban élők valamilyen szinten mindannyian kollaboráltak volna a rendszerrel. Torgyán József (FKgP), az MDF-es Lezsák Sándorhoz hasonlóan hangoztatta, elfogadhatatlan, ha az ország élén olyan politikus áll, aki 1956-ban részt vett a forradalom leverésében.

KDNP: puccs és szövetség A Kereszténydemokrata Néppárt szombaton megtartott országos választmányi ülésén úgy döntöttek: a KDNP a kisgazdákkal lép választási szövetségre. Giczy György pártelnök és hívei ezt a szövetségkötést szorgalmazták, míg az ellentábor Semjén Zsolt vezetésével az MDF-fel kötendő megállapodást tartotta volna helyesnek, és úgy vélték: hatalomváltásra van szükség a KDNP-ben, egyúttal érvénytelenítették volna a Giczy által kezdeményezett kizárásokat. Az ülés napján, külön-külön bérelt őrző-védő kft-k útján, mind a Semjén-pártiak, mind az ellentábor megpróbálta birtokába venni a pártszékházat, és megválogatni, hogy kiket engednek be az ülésre. A tanácskozásról távozott Semjén Zsolt kijelentette: a párt politikája nem vállalható tovább; Keresztes Sándor, a párt tiszteletbeli elnöke lemondott funkciójáról. Giczy a választmány ülése után a demokrácia elleni bűncselekménynek nevezte, hogy Semjénék puccskísérletet akartak végrehajtani a pártvezetés ellen; a Semjént támogatók viszont kijelentették, Giczyék törvénytelenségek sorozatát követték el, hogy a nekik nem tetsző választmányi tagokat eltávolítsák az ülésről. A tanácskozás helybenhagyta a korábban megfellebbezett kizárásokat is, és elutasították a pártelnök leváltását célzó indítványt is.

Csecsenföld: magyarok emberrablók fogságában Lapzártakor továbbra is ismeretlen annak a két magyar állampolgárnak a sorsa, akiket a múlt hét közepén Groznijban ejtettek túszul ismeretlen fegyveresek. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat munkatársainak irodájára tizenöt fős kommandó rontott pénzt és értékeket követelve; a két túszon, Dunajszky Gáboron és Oláh Istvánon kívül mintegy 40 ezer dollár értékű felszerelést is magukkal vittek. A szeretetszolgálat a genfi székhelyű Action by Churches Together megbízásából dolgozik Csecsenföldön, többek közt egy napi több ezer főt ellátó ingyenkonyhát működtetve. A genfi szervezet jelezte: hajlandó kifizetni a váltságdíjat, ha az emberrablók megnevezik az összeget. A csecsen biztonsági erők ígéretet tettek a rablók kézre kerítésére, Kovács László külügyminiszter pedig folyamatosan konzultál a szeretetszolgálat vezetőivel. Az emberrablás hírére valamennyi segélyszervezet - köztük az EBESZ Menekültügyi Főbiztossága - felfüggesztette működését Csecsenföldön.

Algéria: választások, tüntetések Az eddigi elnök, Liamine Zeroual vezette Nemzeti Demokratikus Tömörülés szerezte a legtöbb szavazatot az algériai helyhatósági választásokon. A szavazók mintegy kétharmada járult az urnákhoz, így a kormány szerint a választás lezajlásával újjáépült a teljes demokratikus rendszer Algériában. Az 1992-ben tartott választások eredményeit érvénytelenítették, miután annak első fordulóját az Iszlám Üdvfront nyerte meg. A párt azóta bojkottra szólított fel az 1997 júniusában tartott parlamenti és a mostani választásokon is; a hatóságok ennek a szervezetnek a tagjait okolják az 1992 óta tartó terrorhullámért, amelyben eddig mintegy 65 ezer ember vesztette életét. Az algériai ellenzék a Nemzeti Demokratikus Tömörülés győzelmének kihirdetése óta - a kijárási tilalom ellenére - békés tiltakozó demonstrációkat szervezett a fővárosban arra hivatkozva, hogy Zeroual elnök és pártja választási csalással győzött. Franciaország is ellenérzéssel fogadta a választások eredményeit.

NATO-tagság: 11,7 millió dollár Megközelítő adatokat közöltek Brüsszelben a három csatlakozni kívánó, leendő NATO-tag "belépődíjáról": ennek értelmében a magyar csatlakozás a NATO éves költségvetésének 0,65 százaléka, azaz 11,7 millió dollár lenne. Ez az összeg (körülbelül 2,3 milliárd forint) alacsonyabb a belépni szándékozó másik két ország által fizetendő díjnál: Lengyelország a szövetség éves költségvetésének 2,48 százalékát, 45 millió dollárt, Csehország 0,9 százalékát, 16 millió dollárt fizetne. NATO-források szerint ezeket az összegeket a bruttó nemzeti össztermék és a NATO mai tagállamai pénzének tényleges vásárlóereje alapján úgy kalkulálták ki, hogy mindhárom ország meg tudja fizetni őket. Az érintett államok kormányai a napokban adnak választ arra, megfelelőek-e számukra ezek az összegek.

Kína-USA: közeledés Nekünk Kína a legfontosabb tényező, és partnernek kell megnyernünk ahhoz, hogy a biztonság és a fejlődés tényezője legyen -jelentette ki Bill Clinton amerikai elnök Csiang Cö-min kínai pártfőtitkár és államfő látogatása előtt. A kínai vezető nyolc napra érkezett vasárnap az Egyesült Államokba, ahol megkoszorúzta a Pearl Harbor elleni japán támadás áldozatainak emlékművét, majd beszédet mondott a Harvard Egyetemen, ahol korábban sok kínai ellenzéki talált menedéket. Csiang Cö-min lapzártánk után találkozik az amerikai elnökkel. A kínai-amerikai csúcstalálkozó tervezett témái között az egyik legfontosabb a nukleárisfegyver-kereskedelmi stop: Kína akkor kaphat amerikai technológiát, ha nem szállít több atomfegyvert vagy ahhoz való eszközöket Iránnak és Pakisztánnak. Washington tárgyalni kíván még az emberi jogok kérdéséről, Tibet helyzetéről, a klímavédelmi egyezményről és gazdasági kérdésekről is: Kína tavaly 44 milliárd dolláros kereskedelmi többletet ért el Amerikában; az USA pedig több mint 10 milliárd dollárt fektetett be Kínában.

Montenegró: éleződő feszültség Napokon át tüntettek a kisebbik jugoszláviai tagköztársaságban, Montenegróban a két hete lezajlott elnökválasztáson vesztes Momir Bulatovic hívei: Bulatovic megkérdőjelezte a választás nyertesének, Milo Djukanovicnak a győzelmét, választási csalással, médiaterrorral és törvénysértésekkel vádolva őt. Az ellentábor viszont azt állítja, hogy Bulatovic az elnöki szék visszaszerzése érdekében destabilizálja Montenegrót. Bulatovic az alkotmánybíróságtól várta vádjai igazolását, de a testület megerősítette a választás számára kedvezőtlen eredményeit. Bulatovic újabb demonstrációt helyezett kilátásba; a szerbiai kormánypárt vezetősége pedig közleményében kijelentette: Djukanovicot usztasák és muzulmán fundamentalisták segítették hatalomra.

Csehországi romák: Anglia sem fogad? Hideg fogadtatásban lesz részük azoknak, akik a nagyvonalú brit segélyezési rendszerrel visszaélnek - nyilatkozta a brit sajtónak az angol menekültügyi miniszter, utalva arra, hogy a csehországi és szlovákiai romák Kanada után Anglia felé indultak, menekültstátust kérve. A brit hatóságok -köztük Mike O´Brien miniszter -, hasonlóan a Szlovákia londoni nagykövetségén dolgozókhoz, azt a véleményüket fogalmazták meg, hogy a kivándorolni szándékozó romák nem a faji megkülönböztetés elől menekülnek, pusztán a jobb megélhetés reményében indultak útnak. A mostani kivándorlási hullámot egy hasonló riportfilm is ösztönözte, mint amilyen korábban a Kanadába irányulót. Brit sajtóértesülések szerint egyébként a tavaly menedéket kért száznegyven cseh és szlovák állampolgár közül az összes kérését elutasították.

Izrael: bombázás és készültség Moszkva nagyobb szerepet kíván játszani a közel-keleti békefolyamatban -jelentette ki Jevgenyij Primakov orosz külügyminiszter kétnapos izraeli látogatásán. Izrael álláspontja hűvös e kérdésben; Jasszer Arafat ezzel egy időben azt javasolta, hogy az Európai Unió gyakoroljon nagyobb nyomást Izraelre a békefolyamat felgyorsítása érdekében. Izraeli harci gépek több feltételezett gerillaállást bombáztak Dél-Libanonban; rakétákkal lőtték a Hezbollah állásait is. Fokozott riadókészültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket attól tartva, hogy az Iszlám Dzsihád újabb öngyilkos merénylőket irányít az országba. Jeruzsálemben a hét végén Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen tüntettek: a megmozdulás résztvevői azért bírálták Netanjahut, mert "rossz zsidóknak" nevezte a baloldali érzelmű izraelieket.

Morze

A Szekszárdi Húsipari Rt. dolgozói megkapják a munka törvénykönyve szerinti járandóságukat -így egyeztek meg a Munkaügyi Minisztérium és az MSZOSZ képviselői azután, hogy az ÁPV Rt. székháza előtt összehangolt fellépést sürgettek az érdekvédelmi szövetségek a szekszárdi cég dolgozóinak érdekében. A szekszárdiak hetek óta tüntettek a fővárosban.

Elhunyt Hagelmayer István, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyugalmazott elnöke. Korábban a közgazdasági egyetem tanára, majd a Pénzügykutató Intézet igazgatója volt. 1989-től több mint hat éven keresztül töltötte be az ÁSZ elnöki posztját. Alelnöke volt az Európai Számvevőszékek Nemzetközi Szervezetének. Munkáját több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték.

Távozik posztjáról Magyarország ottawai nagykövete: Gedai Károly azt követően ajánlotta fel lemondását, hogy születésnapi jókívánságokat intézett Finta Imre egykori csendőr századoshoz, a szegedi gettó volt parancsnokához.

Olaszország is tagja lett a schengeni egyezményt aláíró országok csoportjának. A több mint kétéves késés oka, hogy az olasz hatóságok csak mostanra készültek el az előírásoknak megfelelő határátkelőhelyekkel és adatvédelmi rendszerekkel.

Megkezdődtek az egyeztető tárgyalások Szlovákia és Magyarország között Bős ügyében a hágai nemzetközi bíróság döntése után. Mindkét fél szakszerű, nyílt tárgyalásokat kíván folytatni - jelentette ki Nemcsók János államtitkár. Hozzátette: a hágai bíróság ajánlásainak végrehajtásáról csak a későbbi fordulókban kezdenek tárgyalni.

Afganisztán új államformája az emírség -jelentette a helyi rádió, ahonnan elbocsátották a női munkatársakat. A hatalmat kezében tartó tálib vezetés nem engedélyezi, hogy az afganisztáni rádióban női munkatársakat alkalmazzanak, ezzel is tovább szigorítva a nőkkel szembeni rendelkezéseket.

250 millió öt és tizennégy év közötti gyermek dolgozik világszerte többnyire embertelen körülmények között -jelentették ki azon a norvégiai tanácskozáson, amelynek résztvevői -köztük az UNICEF -közösen kívánnak fellépni a gyermekmunka ellen.

Nem volt törvénysértő, hogy a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter támogatást ítélt meg a zsurki vodkagyárnak - állapította meg a parlament környezetvédelmi, valamint gazdasági bizottsága. A minisztérium 80 millió forinttal támogatta a vodkagyárat.

Az Alba Kör felszólította a Magyar Katolikus Püspöki Kart, hogy határolódjon el Mayer Mihály püspök azon kijelentéseitől, amelyekben többek közt teológiai érvekkel állt ki Magyarország NATO-csatlakozása mellett. A szervezet a püspöki kar elnökéhez írt levelében felkérte a püspöki kart: ne foglaljon állást e kérdésben.

Figyelmébe ajánljuk