Politikai hírek

  • 1998. június 4.

Belpol

Orbán Bonnban
Rövid látogatásra Bonnba utazott a leendő miniszterelnök; Orbán Viktor (képünkön) a jelek szerint jó benyomást tett a német gazdaság képviselőire. Manfred Niewiarra, a Bertelsmann médiakonszern, valamint Philipp Walderdorff, a német kereskedelmi és iparkamara képviselője lapnyilatkozatukban úgy látták, hogy Orbán Viktornak "nagyon pontos elképzelései vannak" arról, mit akar; szerintük a politikus nagyon realista oldaláról mutatkozott be. Hozzátették: Orbánnak szembe kell néznie a kormányalakítással kapcsolatos belpolitikai nehézségekkel, és "ha nem sikerül megfelelően betagosítania a kisgazdákat, elkerülhetetlenné válhat új választások kiírása". Más, jelentős német vállalatok felső vezetői is úgy vélekedtek, hogy a budapesti tőzsde mostani reakciója nem meghatározó. Orbán találkozott Kohl kancellárral is, de erről Bonnban nem adtak ki hivatalos sajtóközleményt.

Afganisztán: földrengés Erős földrengés rázta meg szombaton Afganisztán és Tádzsikisztán határvidékét. A földrengés erőssége különböző források alapján a Richter-skála szerinti 6,9-7,1-es volt. Az első jelentések legalább ötven eltűnt faluról és három-ötezer áldozatul esett emberről szólnak. Az adatok korántsem véglegesek, mert a rossz utak és az igen hiányos technikai felszereltség miatt a mentőalakulatok több körzetbe még nem juthattak el. A mentést a zord időjárás is nehezíti. Afganisztánnak ezt a területét néhány hónapja már sújtotta hasonló természeti katasztrófa, akkor is több ezren váltak áldozatává a földrengésnek. Február 4-én egy, a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű rengés ugyanebben a körzetben 14 falut tett a földdel egyenlővé, és közel négyezer ember halálát okozta. Egy afgán kormánytisztviselő szerint a mostani károk nagyobbak, mint a korábbi földrengés után. A politikus a nemzetközi közösség segítségét kérte.

Mohi: magyar, osztrák tiltakozás Magyarországnak jegyzékben kellene tiltakoznia a mohi atomerőmű üzembe helyezése ellen - jelentette ki Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó alelnöke, hozzátéve, hogy az Európai Unió is elismeri az aggodalmak jogosságát. A magyar Külügyminisztérium közleményében annyit szögezett le: a magyar kormány bízik abban, hogy Mohi üzembe helyezésére csak a felmerült problémák tisztázása és nemzetközi együttműködéssel történő elhárítása után kerül sor. A kormány tárgyalásokat kezdett Ausztriával, az Európai Unióval és a szlovák illetékesekkel. Ausztria bejelentette: kész anyagi segítséget nyújtani Szlovákiának a mohi atomerőműben tapasztalt hiányosságok megszüntetéséhez; Viktor Klima osztrák kancellár szavaira reagálva a szlovák kormány jegyzékben közölte Béccsel, hogy Pozsony határozottan visszautasítja az erőmű biztonságával kapcsolatos "megalapozatlan vádaskodásokat". A pozsonyi Nukleáris Biztonsági Hivatal legújabban azt jelentette be, hogy egyelőre mégsem adott ki engedélyt a mohi atomerőmű fűtőelemeinek aktiválására. Magyar környezetvédő szervezetek aktivistái Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt tiltakoztak az erőmű beindítása ellen.

MDNP, KDNP: tisztújítások A Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) a közeljövőben dönt arról, hogy milyen formában folytatja tevékenységét - jelentette be Szabó Iván, a párt - lemondása után immár csak ügyvezető - elnöke. A választásokon a parlamentből kiesett párt tagságának egy része szívesen építene szorosabb kapcsolatot a Surján László vezette Kereszténydemokrata Szövetséggel, míg mások a Fidesszel való együttműködést szorgalmazzák. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető elnöksége úgy határozott: javaslatot tesz a KDNP országos elnökségének, hogy kezdeményezze tisztújító választmányi ülés összehívását. A KDNP korábbi összetételű országos választmányának mihamarabbi összehívása érdekében aláírás-gyűjtési akciót indított Szakolczai György, akinek a pártból való kizárását pénteken még nem jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette a Fővárosi Bíróság: a testület a párt 1997. október 25-i választmányának minden határozatát megsemmisítette, így érvényét veszti számos kizárás, és érvénytelenné válik a két, azóta már megváltozott személyi összetétellel lezajlott választmányi ülés minden döntése is.

Meciar Moszkvában "Nagyon akarjuk az ön választási győzelmét" - jelentette ki szlovák hírügynökségi források szerint Borisz Jelcin orosz elnök, miután Moszkvában fogadta Vladimír Meciar szlovák kormányfőt. Jelcin hozzátette: Moszkva és Pozsony kapcsolatainak további elmélyítése mindkét országnak a javát szolgálná. Meciar látogatása során az elnökön kívül találkozott a moszkvai főpolgármesterrel és II. Alekszij pátriárkával is. Alekszij a találkozó után azt emelte ki, hogy Szlovákiában immár nincsenek ellentétek a görög katolikusok és az ortodox vallású hívek között, s az utóbbiak - noha csak egy százalékát adják a hívőknek - ugyanolyan jogokat élveznek, mint más felekezetek. Meciar és Jelcin több kétoldalú megállapodást is aláírt - többek közt egy szlovák kozmonauta űrutazásáról szóló szerződést is. Jelcin elismeréssel beszélt Szlovákia gazdasági eredményeiről.

Kosovo: NATO-csapatok érkeznek? Albán források szerint Kosovóban fokozódott a feszültség: az Emberi és Szabadságjogok Kosovói Bizottságának adatai szerint az év eleje óta 209 albán lett Kosovóban a szerb rendőri akciók áldozata, 50 ezren hagyták el otthonukat, és a szerbek több száz házat és 17 falut romboltak le. A NATO külügyminiszterei tervezni kezdték, hogyan nyújthatna segítséget a katonai szövetség a kosovói válság rendezése érdekében, bár közvetlen beavatkozásról még senki sem tett említést. Nem lehetnek külföldi csapatok Kosovóban Jugoszlávia hozzájárulása nélkül - szögezte le Belgrádban a kormányzó szocialista párt szóvivője; Pristinában viszont Ibrahim Rugova örömmel fogadta a NATO külügyminisztereinek döntését. A kosovói pártok szerint a szerb biztonsági erők hadüzenet nélküli háborút folytatnak. Sajtójelentések szerint Dusan Mihajlovic, a szerb Új Demokrácia Párt elnöke arra szólította fel a belgrádi hatóságokkal tárgyaló kosovói küldöttséget, hogy a válság csillapítása érdekében kössön megállapodást egy hat hónapos tűzszünetről. A NATO-országok külügyminiszterei eközben véglegesen jóváhagyták az SFOR-művelet folytatásának terveit: a nemzetközi erők változatlan létszámban Boszniában maradnak a szeptemberi választásokig, majd fokozatosan kivonják őket.

Hajdúsági Sütödék: illegalitásban a szakszervezet Illegalitásba vonul a Dohányipari Dolgozók Szakszervezete (DDSZ) -jelentette be Lakatos Gyula, a DDSZ elnöke azt követően, hogy megkezdődött az a tárgyalás, amelyet a Hajdúsági Sütödék Rt. menedzsmentje kezdeményezett. Az rt vezetősége feljelentette a DDSZ-t a korábban megtartott sztrájk miatt, és a sztrájkról tudósító lapok közül többet beperelt. A szakszervezet "illegalitásba vonulása" azt jelenti, hogy nem hozzák nyilvánosságra a szakszervezeti vezetők, illetve a tagok nevét, tartva további retorzióktól. Lakatos Gyula és a szakszervezet alelnöke, Mikó Lajosné ellen rágalmazás, illetve becsületsértés miatt magánvádas feljelentést tett az rt vezetősége, illetve elnök-vezérigazgatója, Szakács Tamás. A szakszervezet lapértesülések szerint a dolgozók megfélemlítése miatt az Európa Tanács emberi jogi szervezetéhez fordul.

Kolumbia: választások, gyilkosságok Kolumbiában a vasárnap megtartott elnökválasztás után újabb fordulóra lesz szükség a kormányzó Liberális Párt és a Konzervatív Párt jelöltje között: a szavazatok mintegy hetven százalékának megszámlálása után a liberális Horacio Serpa (Ernesto Samper távozó elnök belügyminisztere) 35,2 százalékos, konzervatív ellenfele, Andres Pastrana pedig 35 százalékos támogatást szerzett. A harmadik helyen - előzetes adatok szerint -egy független jelölt, Noemi Sanin áll a szavazatok 25 százalékával. A választáson a szavazásra jogosult közel 11 millió választópolgár összesen 13 jelöltre szavazhatott. A kolumbiai választásokat terrortámadások veszélye miatt fokozott biztonsági intézkedések előzték meg; a kelet-kolumbiai Barrancabermejában így is pokolgép robbant, három szavazó halálát okozva. A gerillák további különböző fegyveres akciói következtében összesen tizenegy ember vesztette életét. A választás megzavarását előre bejelentették a baloldali gerillamozgalmak képviselői, mert, mint közölték, a szavazást az "oligarchia színjátékának" tekintik.

Chinoin: súlyos dunai környezetszennyezés Súlyos környezetszennyezést okozott a Chinoin nagytétényi gyáregysége: a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium közleménye szerint 120 liter Chinmix 5 EC nevű rovarirtószer ömlött a csatornába, károkat okozva a százhalombattai Duna-szakaszon, szennyezve a városon átvezető üzemvízcsatornát és a Bara patakot. A mérgezés csaknem 200 mázsa halat pusztított el, és hatalmas károk érték a környék halszaporító gazdaságát is. Néhány érintett város ivóvízellátását lajtos kocsikkal biztosították, és megtiltották a horgászatot, valamint a fürdést is az érintett települések mentén. A korlátozásokat azóta már feloldották, mert a mérgező anyag felhígult, és mennyisége a kimutathatósági határ alá csökkent A Chinoin elismerte felelősségét. A kormány szóvivője, Kiss Elemér a kormányülés után elmondta: a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a lakosságnak nem kell egészségkárosodástól tartania, de nem kizárt, hogy büntetőeljárást indítanak az ügyben. A környezetvédelmi felügyelőség kárelhárítási csoportvezetője utalt rá, hogy ebben a térségben korábban is történt már szennyezés, de valószínűleg más méreganyaggal.

Morze

Észak-Írországban tizenegy rendőr és három tüntető sérült meg a hét végén az eddigi legsúlyosabb összetűzésben a protestáns-katolikus kiegyezés megszületése óta. A zavargások Portadown városában robbantak ki, miután a legnagyobb, pártkötődés nélküli protestáns csoport, az Orániai Rend ifjúsági szervezete megpróbált felvonulást rendezni az egyik legforróbb katolikus-nacionalista városban.

Csurka István, a MIÉP elnöke levélben fordul az Alkotmánybírósághoz annak kimondását kérve, hogy - mivel átlépték a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos határt - teljesítették a parlamenti frakció alapításának feltételeit; hasonló kérést intéznek az új parlamenthez is. A Fidesz, az MSZP, az SZDSZ, az FKgP és az MDF egyaránt ellenzi, hogy a MIÉP 14 képviselővel frakciót alakítson; ehhez módosítani kellene a házszabályt.

Jelentős mértékben csökkent az oktatás színvonala a közép- és kelet-európai országokban, így Magyarországon is - derül ki az UNICEF 27 országot érintő felméréséből, amelyet a napokban tettek közzé. A tanulmány szerint a megnövekedett oktatási költségeket csak a társadalom felső rétegéhez tartozó családok tudják gond nélkül megfizetni.

Magyarország és a Vatikán közös bizottságot hoz létre a vatikáni megállapodás végrehajtásának folyamatos ellenőrzésére. Platthy Iván, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi titkárságának vezetője a Vatikán képviselőivel tartott tárgyalása után kijelentette: szükség van többek közt a hitoktatással kapcsolatos kérdések jogi szabályozására, a közoktatási normatívák egységes szabályozására, és a felsőoktatási létszám megállapítására.

Négyévi fogházra ítélte a Fővárosi Bíróság Zemplényi György volt úszómenedzsert, akit összesen 19 rendbeli csalás és kétrendbeli sikkasztás bűntettében talált bűnösnek első fokon; az ítélet nem jogerős. Több vádpontban felmentették Zemplényit. Schmidt Tamás elsőrendű vádlottat, a Művészeti Alap egykori vezetőjét - ő vállalt kezességet Zemplényi néhány üzletéhez - különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés bűntettében találta bűnösnek, és egy év három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Megkétszerezi hitelnyújtását Kelet- és Közép Európa országai számára az Európai Beruházási Bank a következő három évben azzal a céllal, hogy így segítsen felkészülni ezeknek az országoknak az európai uniós tagságra. A bank 2000 végéig összesen 6-7 milliárd ECU hitelt nyújt ezen országoknak. A fő kedvezményezettek Magyarország mellett Lengyelország, Csehország és Szlovákia.

Figyelmébe ajánljuk