Politikai hírek

  • 2000. január 27.

Belpol

Orbán: kényeskedő kiskatonák
Orbán: kényeskedő kiskatonákA Magyar Honvédség kötelékében hiány van katonaorvosokból, ezért nem kizárt, hogy az egészségügyből gyakrabban hívnak be tartalékosokat - derült ki azután, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese a parlament illetékes bizottsága előtt beszámolt jelentéséről. Polt Péter többek között kifogásolta, hogy Szabadszálláson ilyen fertőzésveszélyes időszakban a három orvosi helyből kettő betöltetlen. Polt kijelentette: a kalocsai mellett a szabadszállási kiképzőközpontban is alkotmánysértő állapotokat talált vizsgálata során. Orbán Viktor miniszterelnök és Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára váratlan látogatást tettek az Alföldi Kiképzőközpont kalocsai laktanyájában. A miniszterelnök a látogatás végeztével kijelentette: a média félretájékoztatta a közvéleményt, amikor lehetetlen állapotokról tudósított, de ehhez hozzájárult néhány kényeskedő kiskatona nyilatkozata is.

Csecsenföld: az EU tehetetlen Az Európai Unió jelenleg keveset tud tenni azért, hogy Oroszországot rábírja a csecsenföldi tárgyalásos rendezésre - jelentette ki az EU soros elnöki tisztségét betöltő Portugália miniszterelnöke, Antonio Guterres, aki szerint korlátozott az EU-országok képessége a Csecsenfölddel kapcsolatos fejlemények hatásos befolyásolására. Az orosz légierő eközben folyamatosan támadja a csecsen állásokat Groznijban és az arguni szorosban, és bár orosz jelentések cáfolták, hogy a szövetségi erők komoly veszteségeket szenvednének Groznij ostrománál, az orosz katonaanyák bizottsága bejelentette, hogy információik szerint Csecsenföldön naponta átlagosan ötven orosz katona hal meg. Bár korábban az orosz erők újabb és újabb dátumokat adtak meg a katonai akció befejezésének időpontjára, a legújabb közlés szerint a terroristák elleni harcnak nincs határideje. Az orosz pénzügyminiszter elismerte, hogy a csecsenföldi antiterrorista akció költségei megközelítették az ötmilliárd rubelt (180 millió dollárt).

Dávod: pert nyert a kislány Az Alfa Magzatvédő Szövetség két vezetője, Téglássy Imre és Ács Rozália, valamint K. Miklós lelkész megsértette az abortuszon átesett dávodi kislány, P. Katalin és édesanyja személyiségi jogait, amikor beavatkoztak életükbe, megpróbálva rábírni az akkor 13 éves P. Katalint, hogy ne vetesse el gyermekét - állapította meg a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében. (Különleges személyes adatokkal való visszaélés miatt a Pécsi Városi Ügyészség vádat is emelt az érintettek ellen.) A bíróság ítélete szerint a szövetség azzal követett el jogsértést, hogy a kórháznál a terhesség megszakításának elhalasztását, a gyámhatóságnál a magzat részére eseti gondnok kirendelését kérte, a dávodi lelkész pedig azzal, hogy a terhességről tájékoztatást adott az Alfa Szövetségnek. A bíróság a kislánynak 300 ezer, édesanyjának 200 ezer forint kártérítést ítélt meg, valamint erkölcsi elégtétel adására kötelezte a két alperest.

A BS-tűz oka gyertyaláng? Bár Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a Budapest Sportcsarnokot (BS) elpusztító tűzvészről a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy nem szándékos gyújtogatás, hanem gondatlanság - egy gyertya lángja - okozhatta a tüzet, Erdős Antal, a fővárosi tűzoltó-parancsnokságnak a tűzeset kivizsgálásával megbízott illetékese a vizsgálat jelenlegi stádiumában nem erősítette meg sem a gyújtogatást, sem pedig a gondatlanságot. Jelenleg még mindig folyik a helyszín feltárása, a kivizsgálandó területnek csupán kis hányadát sikerült a leomlott tetőszerkezet alól felszabadítani. Amennyiben a szakvélemény szerint bebizonyosodik a BS kárfelelőssége, akkor az üzemeltető Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) köteles az árusok teljes kártalanítására, míg gyújtogatás esetén csak méltányossági alapon kell kártérítést fizetnie.

FKGP: bagoly mondja verébnek Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű - reagált Bánk Attila, a kisgazdapárt frakcióvezetője Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz budapesti választmányi ülésén tett kijelentésére, amikor az államfőválasztás kapcsán Orbán - a Népszabadság információi szerint - a jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok szólással érzékeltette a legnagyobb kormánypárt stratégiáját. E szerint a Fidesz arra törekszik, hogy köztiszteletben álló köztársasági elnöke legyen az országnak. "A kisgazdapárt mindig kerülte, hogy más pártok belügyeibe avatkozzon" - tette hozzá Bánk; az elnökválasztás kérdése kapcsán pedig azt mondta: Torgyán József a harmadik évezred nyitányának kiváló köztársasági elnöke lesz, amennyiben úgy akarja. Az FKGP frakcióvezetője szerint nem politikai alku tárgya a legfőbb közjogi méltóság kiléte, erről az érvényes koalíciós szerződés rendelkezik.

Matolcsy: multicégek helyett hazaiakat Újabb multinacionális cégek megtelepedése helyett a jövőben elsősorban a magyar kis- és középvállalkozók beszállítóvá válását kívánja támogatni a Gazdasági Minisztérium. Az elképzelések szerint a minisztérium szakemberei a jövőben a multinacionális cégek vezetőivel közösen dolgoznak ki programokat a hazai beszállítói kör szélesítésére. A magyar vállalkozóknak a szükséges fejlesztésekhez a gazdasági minisztérium biztosít majd forrásokat - jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szerint a magyar kis- és középvállalkozások fejlődését nem a pénzügyi források szűkössége gátolja leginkább, hanem a piac hiánya, amin az országban már megtelepedett és továbbterjeszkedő multik segíthetnek.Morze

Kitüntetéssel ismeri el Raoul Wallenberg svéd diplomata tevékenységét a Zsidó Világkongresszus: a zsidó szervezet a magyarországi zsidók tízezreinek életét megmentő diplomata féltestvéreinek a harmadik holokauszt-konferencia előestéjén adja át a Nahum Goldmann-díjat.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Népszava államtitoksértéssel gyanúsított főszerkesztője ellen. H. Bíró Lászlót az előző kormányzati ciklus idején a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) jelentette fel, mert a Népszava 1998. március 1-ji számában közölte a bősi keretegyezmény-tervezet szövegét. H. Bíró azzal védekezett, hogy a dokumentumot utólag és nem a törvényi minősítési eljárás keretén belül minősítették államtitoknak. Az ítélet nem jogerős.

Felfüggesztette tisztségéből Gheorghe Funar kolozsvári polgármestert Vlad Rosca román közigazgatási miniszter, miután a kolozsvári fellebbviteli bíróság főügyésze úgy döntött, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt a polgármesternek bíróság elé kell állnia. Gheorghe Funar 1997 ősze óta áll perben az Alimentara nevű társasággal, miután minden magyarázat nélkül visszavonta azt az engedélyt, amelynek alapján a társaság egy szupermarketet tervezett építeni a városban.

Minden évben tartsanak holokauszt-emléknapot a magyar középiskolák - kezdeményezte Pokorni Zoltán oktatási miniszter. A tárca olyan kiadványokra ír ki pályázatot, amelyek a holokauszt mellett 1956-ról, a magyarországi és külföldi kommunista diktatúrákról nyújtanak részletes ismereteket az iskolásoknak.

Az általános hadkötelezettség megszüntetése mellett foglal állást a felnőtt népesség többsége - derült ki a Medián január elején készült országos reprezentatív felméréséből. E szerint mintegy 54 százalék azok aránya, akik önkéntes és hivatásos hadsereg létrehozását támogatnák.

Több mint egymillió ember tiltakozott néma felvonulással a terrorizmus ellen Madrid belvárosában két nappal azután, hogy az ETA baszk szervezet halálos áldozatot követelő pokolgépes merényleteket hajtott végre a spanyol fővárosban.

Figyelmébe ajánljuk