Politikai hírek

  • 2000. február 10.

Belpol

Olajügyek: újabb gyanúsítottak
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal újabb rendőrtiszteket idéz be gyanúsítottként a békési olajügyekben: lapértesülések szerint az elmúlt napokban olyan újabb tanúkat hallgattak ki, akik vallomásukkal megalapozták a hivatali visszaélés alapos gyanúját több egykori és jelenlegi rendőrtiszt ellen. Karancsi Tibor exszázados - az ügyet nyilvánosságra hozó egykori rendőrtiszt - szerint az ügyészségi nyomozás máris számos olyan bizonyítékot hozott felszínre, amely újabb eljárásokat alapozhat meg, és feljelentést kíván tenni a Békés megyei rendőrfőkapitány, a lemondott szeghalmi rendőrkapitány és más rendőri vezetők ellen elöljárói bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt a katonai ügyészségen. A parlament olajügyeket vizsgáló ad hoc bizottságának elnöke, Pallag László úgy vélekedett: nem csodálkozik az újabb rendőri gyanúsítottakon, ugyanakkor jelezte: szerinte a belügyminiszternek már ősszel le kellett volna vonnia a megfelelő következtetéseket.

Orbán: szobák és kerekek Az 1999-es évet a rendszerváltozás utolsó évének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület meghívására elmondott évnyitó beszédében a Vigadóban. Orbán szerint az átmenet véget ért; a tavalyi volt az első olyan év, amikor az ország képes volt ismét azt a teljesítményt elérni, amit 1990-ben. A felmutatandó eredmények között a kormányfő többek közt megemlítette a hadsereg átalakítását, a családi pótlék és a gyes ismételt bevezetését, a nyugdíjak növekedését, az ingyenes első diplomát, a bűnesetek csökkenő számát. Célként megfogalmazta: mindenkinek legyen három gyereke, három szobája és négy kereke. A miniszterelnöki beszédet egyaránt bírálták a szocialisták és a szabaddemokraták is: Kovács László MSZP-elnök szerint a miniszterelnök helyzetértékelése nem egyezik az emberek többségének véleményével; Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője pedig úgy nyilatkozott: üdvözli a miniszterelnök beszédének a hangnemét, ám szerinte Orbán elhallgatta a problémákat.

Csonka kuratórium: Györgyi szerint törvénytelen Törvénytelennek minősítette a Magyar Televízió csonka kuratóriumának megalakítását a legfőbb ügyész. Györgyi Kálmán szerint tavaly februárban meg kellett volna választani az ellenzéki kurátorokat is, miután a pártok leadták jelölésüket. Akkor Áder János házelnök nem bocsátotta szavazásra az ellenzék által delegálni kívánt tagok névsorát, mivel érvelése szerint a pártok nem jelöltek közösen (négy helyre öt jelölt volt). A MIÉP ragaszkodott ahhoz, hogy két helyet kapjon a testületben. A legfőbb ügyész Áderral szemben a médiatörvény rendelkezéseit alapul véve és az ebben a témában meghozott alkotmánybírósági döntésből levezetve lapnyilatkozatában leszögezte: a képviselőcsoportok többes jelöltállítása nem azonos a jelöltállítás hiányával. Györgyi Kálmán megállapításai nem kötelező érvényűek az Országgyűlésre.

MDF: Békejobb 2000 Nem döntött az MDF országos gyűlése arról, hogy milyen ütemben folytassa a párt a közeledést az MDNP-hez, ugyanakkor helyeselte a Békejobb 2000 összefogást: a kezdeményezés az MDNP, a Vállalkozók Pártja, illetve helyi szinten még a KDNP, a volt 36-os kisgazdák és más szervezetek együttműködése. A párt XV. országos gyűlésének résztvevői egyetértettek abban, hogy kiegészülve az MDNP-vel és a Vállalkozók Pártjával, közös jelölteket vagy akár közös listát is indíthatnak a 2002-es választáson. Dávid Ibolya pártelnök (képünkön) szerint az MDF nem távolodik a koalíciótól; Torgyán József és a Fidesz több vezetője viszont kritizálta az MDF-et azután, hogy a párt önálló jelöltet készül indítani a székesfehérvári időközi választáson. (Lásd még: 43. oldal.)

Honvédség: távolban a hivatásos haderő A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint mintegy 90 milliárd forintos többletbérkiadást jelentene évente, ha - az SZDSZ javaslata szerint - 2002-ig hivatásossá válna a Magyar Honvédség. Ha azonban a váltást csak 6-10 éven belül hajtják végre, ennek az összegnek a fele is elegendő. Mint a HM által megrendelt közvélemény-kutatásból kiderült: a hivatásos hadsereg potenciális tagjai a jelenlegi szerződéses illetmények több mint duplájáért lennének hajlandók katonai szolgálatot vállalni. (A megkérdezettek harmada minimálisan 108 ezer forintos bruttó havi fizetésért lenne hivatásos katona.) Az önkéntes hadseregre való áttérést hosszú távon támogató MSZP szerint túlzók a HM adatai: a szocialisták szerint csupán 40-45 milliárdba kerülne a váltás.

MÁV: sztrájk Lapzártakor nem látszottak közeledni az álláspontok a MÁV és a szakszervezetek közötti tárgyalások során: a több mint egy hete folyó sztrájk hétfői napján a nappali műszakban 6 százalék alá csökkent a munkabeszüntetők aránya. Kétezer vasutas a munkabeszüntetés befejezésére szólított fel; a szakszervezetek fontolgatták, hogy az eddiginél kevesebb vonat indításához járulnak hozzá. Kukely Márton, a MÁV Rt. vezérigazgatója szerint a múlt kedd óta tartó sztrájk 552 millió forint keresetveszteséget okozott a dolgozóknak az esetleg magasabb infláció ellentételezésére szánt keretből. Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa a ülésén szolidaritási tüntetésre szóló felhívást bocsátott ki. Arra kérik a többi szakszervezetet, hogy a kialakult helyzetben minden magyar szakszervezet fogjon össze.Morze

Augusto Pinochet volt chilei diktátor hazatérése ellen tiltakozik hat emberi jogi csoport és Belgium: az említettek fellebbeztek a londoni felső bíróság döntése ellen. Az egyik tiltakozó szervezet, az Amnesty International szóvivője közölte: mindenáron meg akarják akadályozni, hogy Pinochetet azzal az ürüggyel szabadon bocsássák, hogy kora és egészségi állapota miatt nem viselne el egy jogi eljárást.

Pénzbírságot szabott ki a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorára az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egy Pető Ivánnal kapcsolatos valótlan és tendenciózus riport miatt. Az ORTT panaszbizottsága és maga a testület is megállapította: az öt évvel korábbi eseményt idéző műsor nem volt sem időszerű, sem tárgyilagos. A Vasárnapi újság című műsort Orbán Viktor miniszterelnök korábban egyébként kedvenc műsorai egyikeként említette.

Ciszjordánia területének újabb 6,1 százalékát adja át Izrael a palesztinoknak - határozott az izraeli biztonsági kabinet. A döntést még a teljes izraeli kormánynak is jóvá kell hagynia. A Palesztin Felszabadítási Szervezet megkezdte a vitát az önálló palesztin állam kikiáltásának időzítéséről.

Kína élesen elítélte az amerikai képviselőház most elfogadott törvényjavaslatát, amely a Tajvanhoz fűződő katonai kapcsolatok erősítéséről szól. Jang Csie-csi kínai külügyminiszter-helyettes a kínai belügyekbe való durva beavatkozásnak és az ország szuverenitása elleni súlyos sértésnek nevezte a törvényt, amely a The New York Times szerint inkább szimbolikus jelentőségű.

Lelőtték Jugoszlávia védelmi miniszterét, Pavle Bulatovicot Belgrádban. A miniszter ellen egy futballstadionban követtek el a merényletet. Bulatovic pár órával kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. A rendőrség annyit közölt, hogy az akciót egy automata fegyverrel követték el.

Figyelmébe ajánljuk